Кмете, кмете… Кърлежи хапят на воля във Варна!

ВАРНА новини лого

Огромен ръст на ухапаните от кърлежи във Варненско, отчита РЗИ за периода 29 март – 4 април. Точно 36 са докладвали за близка среща с опасното насекомо само през изминалата седмица. 27 от тях са от Варна, а останалите 9 са в рамките на областта, съобщава местното РЗИ в седмичната си сводка.

Първото за годината косене на тревни площи започна във всички райони на Варна едва преди дни, „благодарение“ на „промяната“ в морската столица. Според графика се очаква дейностите да приключат в края на май в зависимост от метеорологичните условия.

Затова внимавайте къде ходите, защото ухапването от кърлеж обикновено е безболезнено, затова често остава незабелязано. Заразяването на човек става чрез ухапване от инфектиран кърлеж, по рядко чрез смачкване с пръсти и попадане на съдържимото на кърлежа през очите.

За предаване на инфекцията са необходими средно 1-2 дни, поради което ранното сваляне на „натрапника“ е най-добрата профилактика. Възможно е заразяването да стане и само часове след забиването на инсекта.

ВН

Прочетете още:

Започна пролетното косене във Варна. Вижте графика