Мюсюлманите празнуват Рамазан Байрам

Шекер Байрам

Снимка Валентина Стоева/БТА - свободен сайт

Рамазан Байрам, както и Курбан Байрам, са двата най-големи празника в исляма. Рамазан Байрам идва след месеца на големите пости (от изгрев до залез) – оруч, който приключи на 9 април. Популярно се нарича Шекер Байрам, понеже се поднасят сладки храни – бонбони, локум, баклави, кадаиф, шербет и др.

Част от традицията на празника е по-младите да поискат прошка от по-възрастните, както и по-заможните да дават на по-бедните, за да посрещнат и те подобаващо празника. Приготвят се постни ястия като баклава.

Над 570 000 български мюсюлмани отбелязват празника.

В свое обръщение главният мюфтия д-р Мустафа Хаджи отбелязва, че Байрама сплотява хората, независимо от различията по религиозен или етнически признак , а времето, в което живеем, изисква да бъдем по-сплотени и по-щедри.

„Байрам е време, когато хората се помиряват, ако евентуално между тях има някакво неразбирателство. И най вече Байрям е време, когато всеки уважава своите родители. Ако те са между живите необходимо е да ги посетим, да ги зарадваме, да стоплим сърцата им, да почувстват, че ние сме техни деца“.

ВН

Прочетете още:

10 април 1931 г.: Едно важно нареждане на варненското градоначалство за транспорта в града