Украйна с крачка по-близо да изпраща затворници на фронта

военни

снимка: EPA/БГНЕС

Украйна е все по-близо да разреши на украински затворници да служат в армията, съобщава „Ройтерс“.

Днес депутатите одобриха на първо четене законопроект, целящ да помогне за попълването и ротацията на войските, изтощени след две години война с Русия.

Законопроектът предвижда затворници, които се присъединяват към армията, да имат право на условно освобождаване.

Осъдените за престъпления срещу човечеството, сексуално насилие, убийство или престъпления срещу националната сигурност няма да бъдат допускани на военна служба, уточни депутатът Олексий Хончаренко.

На първо четене беше приет и отделен законопроект, който предвижда големи глоби за граждани, които не спазват правилата за мобилизация.

Не е ясно колко допълнителни служители ще имат право да се присъединят към армията, ако проектът добие силата на закон.

Законопроектът за затворниците вероятно ще претърпи промени преди окончателното гласуване, за да се премахне рискът от корупция, заяви друг депутат – Ярослав Железняк. Не е определена дата за окончателното четене след допълнително обсъждане от парламентарна комисия.]

От началото на войната през февруари 2022 г. украинските войски се сражават срещу по-добре оборудваната руска армия, която има огромен мобилизационен потенциал.

Украинският парламент започна преглед и на окончателното гласуване на сложен законопроект за изменение на процеса на мобилизация на армията след месеци на критики и дискусии. Гласуването му се очаква утре.

Предвижда се мярката да разшири способността на Киев да призовава нови военнослужещи на фона на значително по-малкото доброволци за фронта и многобройните случаи на избягване на наборна служба на фона на продължаващата война.

news.bg

Прочетете още:

Как петима българи са източили над 50 млн. паунда от британската социална система?