Сиропирани охлювчета с мая

охлювчета

Снимка: Gotvach.bg

Необходими продукти: 

мая – 1 пакет (суха)

прясно мляко – 150 мл

щипка сол

захар – 1 с.л.

яйце – 1 бр.

ванилия – 1 бр.

брашно – 350 – 400 г

олио – 1/2 ч.ч.

ЗА ПЪЛНЕЖА

орехи – 1 ч.ч. смлени

ЗА СИРОПА

ванилия – 2 бр.

захар – 2 ч.ч.

вода – 4 ч.ч.

краве масло – 80 г за намазване

Начин на приготвяне: 

От количеството прясно мляко (150 мл), отлейте 1 к.ч.

Сложете го в малка купичка заедно със маята, 1 с.л. захар и брашно, колкото за гъста кашичка. Оставете да шупне.

Изсипете брашното върху кухненски плот. Добавете останалите продукти за тестото заедно с маята. Замесете меко тесто. Оставете да втаса за половин час.

Премесете отново и разделете на две топки. Разточете всяко топче на правоъгълен лист, но не трябва да е много тънко. Намажете с масло и поръсете със смлените орехи. Завийте на руло.

Нарежете го на колелца. Подредете ги в тавичка, застлана с хартия за печене на разстояние.

Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса. Извадете охлювчетата и оставете да изстинат напълно.

През това време направете сиропа, като сложите в касерола захарта, водата и ванилията. Изчакайте да се разтопи захарта и варете 20 минути.

Залейте изстиналите охлювчета с горещия сироп.

Изчакайте няколко часа да попият добре и поднесете вашите сиропирани охлювчета с мая.

Да ви е сладко!

Източник: Gotvach.bg

Вижте още:

Баница с лапад, сирене и яйца