Фрапиращ случай на кражба на генетичен материал

ВАРНА новини лого

Снимка nova.bg

Фрапиращ сигнал за злоупотреба с генетичен материал. Потърпевшият е Людмил Петровски, който разбира, че е баща, без да има идея как се е случило, информира NOVA.

„Невероятна и драматична житейска история. Благодаря на г-н Петровски, че я разказа. Тя е лична, но поставя много сериозни въпроси днес, когато медицината е толкова напреднала. Хората съхраняват стволови клетки, яйцеклетки, ембриони, сперматозоиди. Г-н Петровски и съпругата му планират процедура за ин витро във Варна. Междувременно мъжът решава да съхрани сперматозоиди в столична болница. Оставя материал за съхранение и в един момент се оказва, че е станал баща, дори е поканен на кръщенето на детето. Майката е лекар в конкретната болница. Генетичният му материал е използван без негово разрешение”, разказа Мариета Николаева, която се е срещнала с Петровски.

В момента се водят спорове за родителските права. „Мъжът твърди, че не му дават да вижда детето. Поставен му е ултиматум – да живее с майката и детето”, поясни тя.

От Изпълнителна агенция „Медицински надзор” заявиха, че при тях няма постъпил такъв сигнал. „Нужно ли да има сигнал, за да си свършат работата институциите?“, попита Николаева.