Стълпотворение в Одрин: Нашите пазаруват, турците празнуват

Пазар в Одрин.

Снимка "Марица"

Истинско стълпотворение е през уикенда в Одрин. Освен традиционното пазаруване на българите, 9-дневният празник Шекер Байрам привлече и много турци от района.

Посетителите на джамията Селимие, шедьовър на османския архитект Мимар Синан, чакат на опашка с часове, за да могат да влязат вътре. Задръстване има на входа и на изхода на джамията. Заради течащата реставрация на Селимие, достъпът вътре става само в определена част от нея.

Трафикът в града е буквално парализиран. Образуват се дълги опашки започващи още от българската граница, пише „Марица“.

Местни туристи, както и немалкото дошли от България и Гърция, чакат с часове реда си, за да могат да влязат в историческите базари, места за пазаруване, ресторанти за ядене, джамии и църкви в града.

Освен джамията Селимие, голям наплив има и в районите, където се намират Старата джамия и джамията Уч Шерефели, наречени Златният триъгълник. Туристите първо посещават историческите точки и джамиите и пазаруват, а след това се присъединяват към опашката в ресторантите за Джигер тавасъ, за да опитат прочутия пържен черен дроб, специалитет на района.

Силите за реда следят в увеличен състав, за спокойствието на посетителите по време на почивните и ваканцинни дни в граничния град.

Каяогул, който е фотограф пред джамията Селимие от 42 години, сподели: „Никога не съм виждал толкова много хора в града, колкото през последните 2 дни. Тези дни има необичайно много.“

Губернаторът на Одрин Юнус Сезер заяви, че има задръствания на граничните пунктове към Гърция и България по време на празника Рамазан Байрам. „Имаме интензивност при излизането и влизането от чужбина. От началото на седмицата има ръст от около 125 процента на заминаващите пътници в сравнение с нормалните дни“, допълни той.

Пазарът Улус преживя един от най-натоварените си дни вчера. Българските граждани, които по традиция пазаруват в Одрин, миналата и тази седмица отново препълниха пазара.

Пазарът Улус е център на вниманието на много българи. Той се пълни с хиляди купувачи от ранни зори, а търговците вече ги чакат. Те са много доволни от огромния брой посетители.

Българските туристи, които задоволяват много от нуждите си от храна, облекло, стоки за бита до мебели от Одрин, и този уикенд препълват пазара Улус. На входа от време на време има блъсканица, но това не отказва купувачите. Магазините в града също не могат да смогнат на огромното търсене през уикенда.

Бахри Динар, президент на асоциацията за черен дроб и посланик на туризма в Одрин, заяви, че в града има празнична активност.

Подчертавайки, че това е един от най-натоварените дни напоследък, Динар отбелязва: „Нашият красив Одрин е един от градовете, които привличат най-много туристи в Турция. Приемаме хиляди гости от страната и чужбина. Имаме трудности да се справим с търсенето и от време на време не можем да смогнем. Опитваме се да обслужим гостите си по най-добрия възможен начин, но черният дроб дори вече е на привършване“, възкликна Динар.

Прочетете още:

Мрачни прогнози на Би Би Си: Украйна губи войната още тази година, май