Малки чеснови питки с пълнозърнесто брашно

Чеснови питки

Снимка gotvach.bg

Необходими продукти:

кисело мляко – 1 мерителна чаша или 300 мл + вода

брашно – 3 мерителни чаши бяло микс с пълнозърнесто

сол – 1 ч.л.

захар – 1 ч.л.

оцет – 1 ч.л

олио – 4 с.л.

мая – 1 пак. суха

чесън – 4 скилидки

магданоз – 1/2 връзка пресен

зехтин – 2 с.л.

вода – 1 с.л.

яйца – 1 бр. жълтък за намазване

масло

Начин на приготвяне:

Разтваряте маята в малко затоплена водичка, заедно със захарта. Пресявате брашната, правите кладенче и сипвате киселото мляко и активиранат мая. Прибавяте оцета и олиото и замесвате меко, нелепнещо тесто.

В това тесто няма яйца, има само жълтък за намазване на питките.

Тестото оставяте на топло да втаса за около 30 минути. След което разделяте на еднакви по големина топки и слагате в подходяща за печене тавичка.

Оставяте ги да втасат отново, намазвате ги с жълтък и масло и печете в загрята на 180 градуса фурна до готовност.

След изпичане намазвате питките със смес от пресован чесън, ситно нарязан магданоз, зехтин и вода, поднасяте топли.

По желание може да приготвите тези малки питки и само с бяло брашно, стават много пухкави.

Чесновите питки може да хапнете за закуска, обяд или вечеря с домашна храна за душата.

Добър апетит!

gotvach.bg

Прочетете още:

Гриловано сирене с мед и орехи

Перфектната запеканка с ориз и броколи

Баница с лапад, сирене и яйца

Вкусни пилешки кюфтета (от тефтерчето на баба)

щ