С изложба „Архиви на правната мъдрост“ започна Седмицата на правото в ИУ – Варна

студентка

С изложба под надслов „Архиви на правната мъдрост“ започна традиционна Седмица на правото в Икономически университет – Варна, която се провежда до 19 април 2024 г., съобщиха от висшето учебно заведение. Експозицията е организирана съвместно с катедра „Правни науки“. Инициативата представя колекция от правни документи, които са съхранени във времето. Фокусът тази година е върху ролята на конституциите във формирането на правовата система и обществото като цяло. В изложбата са включени книги и периодични издания, които датират от 19 и 20 век. и представят различни аспекти на правната система. Целта е да се подчертае значението на правната наука и да се вдъхновят бъдещите юристи и членовете на обществото. Експозицията ще е разположена в читалнята на университетската библиотека и ще бъде отворена за посетители до 19 април. Колекцията включва прегледи, критика, основни положения и промени на конституцията в годините 1885 – 1992г. Най-старото издание е „Българското княжество и Конституцията“ му от 1885 г. на адв. Иван Войводов. Интересни са Стенографските дневници на 6-ото Обикновено Народно събрание от 1892 г. на чиито страници могат да се открият приходи и разходи на Княжеството за 1889 г.; списък на несъстоятелните длъжници преселници, които дължат чрез земеделските каси на държавното съкровище по райони, имена и причините за опростяване на дълговете; разходи за Върховно правителство, Върховна сметна палата, МВР, Главно управление на телеграфите и пощите, МФ и др. Могат да бъдат разгледани Сборници от законите на българското царство от 1908 /1909/1910/1911. Тук е поместен Законът за народното просвещение – Централно управление, Народни училища (Основни, средни, висши и частни), Културни и филантропски институти (музеи) , Библиотеки и читалища.

плакат

Сред интересните експонати е Избирателният закон от 1906, Лекции по гражданско право 1947 доц. от Варненски държавен университет Карол Телбизов; Административно правосъдие Том 1 и 2 (учебник и ръководство) на Петко Стайнов и Ангел Ангелов; издания с поправки на Конституцията и свидетелстващи преминаването от Княжество към Царство; Конвенция за търговия и мореплаване, сключена между България и Турция (бълг. и фр.); Таблици с държавните пътища и др. Периодичните издания, намерили място в колекцията, са първи брой на „Правна мисъл“ (кн.1, год.1) от 1935 г., първи брой на сп. „Юридически архив“ (кн. 1, год. 1)  от 1929 г. и първи брой на сп. „Юридическа мисъл“ (кн. 1, год. 4).

На 18.04.2024 г. от 10:00 ч. в зала 316 на ИУ – Варна в рамките на Седмицата на правото ще се проведе публична лекция и беседа на тема „Конституция, суверенитет и идентичност. 145 години от приемането на Търновската конституция“ с гост-лектор чл. кор. проф. д. ю. н. Атанас Семов – член на Конституционния съд.

програма

Прочетете още:

ИУ – Варна е в Топ 10 на висшите училища в България според UniRank и на първо място сред варненските