МААЕ: Опасно близо сме до ядрена катастрофа

МААЕ

Снимка: iStock

Намираме се опасно близо до ядрена катастрофа в Запорожието. Това предупреди днес генералният директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси, критикувайки неотдавнашните атаки срещу украинската атомна електроцентрала, предаде Франс прес.

Комплексът на Запорожката атомна електроцентрала в Южна Украйна, окупиран от март 2022 г. от Русия, е обект от 7 април насам на поредица атаки с дронове, за които Москва и Киев се обвиняват взаимно.

Тези безразсъдни атаки – първите, насочени пряко срещу най-голямата атомна централа в Европа от ноември 2022 г. досега – трябва да спрат незабавно, заяви Гроси на заседание на Съвета за сигурност на ООН, посветено на проблема.

„Макар за щастие да не предизвикаха радиационен инцидент този път, те значително увеличиха риска в Запорожката АЕЦ, където ядрената безопасност вече е компрометирана“. Освен това те създават „опасен прецедент, след като успешно са достигнали защитната конструкция на реактора“, допълни ръководителят на агенцията на ООН, изпратила свои експерти на място.

Двете години война се отразяват тежко на сигурността на Запорожката централа. Всеки един от седемте стълба на МААЕ за ядрена безопасност и сигурност бяха компрометирани. Не можем да стоим безучастно и да чакаме една последна капка да наклони намиращата се в крехко равновесие везна, отбеляза Гроси.

„Макар и шестте реактора на централата да се намират в режим „студено спиране“, като последният блок беше поставен в такъв режим преди два дни по препоръка на МААЕ, потенциалният риск от голяма ядрена авария остава съвсем реален“, подчерта Гроси, цитиран от БТА.

Novini.bg

Прочетете още:

Външните министри от ЕС заседават извънредно след атаката на Иран срещу Израел