Община Варна подава сигнал до прокуратурата за нанасяне на особено големи щети на градския транспорт в града

Община Варна

Сигнал до прокуратурата за нанасяне на особено големи финансови щети в системата на градския транспорт от страна на Биляна Якова ще подаде Община Варна в близките дни. Тече процес на окомплектоване на данни и документи, които доказват това по безспорен начин. Нейните медийни изяви могат да се окачествят като опит да изпревари производството срещу самата нея, което предстои. Това коментира заместник-кметът по правните въпроси Диан Иванов в отговор на твърденията за безстопанственост, изнесени от Якова на пресконференция в морската столица по-рано днес.

Ако билетната система е работила добре, сега общинското предприятие ТАСРУД нямаше да има затруднения с генерирането на нужния финансовия поток, обясни Христо Рафаилов, заместник-кмет по финансите на Община Варна. Според Рафаилов цифрите, цитирани от Якова, са лъжливи и манипулативни. Община Варна се придържа към утвърдени пазарни практики и законово регламентирани действия, за да подсигури по-добре функционираща билетна система за разлика от тази досега.

В договора на фирмата-изпълнител има 3 компонента. Първият е за софтуерно и хардуерно обслужване и поддържане с фиксирана цена, която се заплаща ежемесечно и към този момент. Срещу нея фирмата трябва да поддържа в изрядно работно състояние цялата система, което видимо не е така, обясни Рафаилов.

Във втория компонент от договора са заложени средства за надграждане на системата. Те обаче са били пренасочвани към първия компонент. По този начин парите по точка две за 3-годишния договор, са били изхарчени само за година и половина, алармира заместник-кметът.

Голяма част от цитираните от Якова 14 милиона за сегашната билетна система са изхарчени в пряк ущърб на хората. От компонента за надграждане на системата са пренасочвани средства за ремонти за една очевидно неработеща ефективно система. Нещо повече, налице е двойно плащане по втори компонент, вместо само едно по първи. Всичко това е допускано, възлагано и приемано лично от Якова и от освободения директор на ТАСРУД Милко Лалев, съобщи Рафаилов. Той поясни, че третият компонент е за поддръжка на софтуер за продажба на билети и карти.

По обвиненията за самоуправство, Диан Иванов заяви, че от гледна точка на Община Варна Якова от години вече не е служител в нея.

В трудовия договор на Биляна Якова е указано, че той е в сила до приключване на проекта. Проектът е приключен и отчетен през 2016 г. Оттогава, до започването на мандата на новата кметска администрация, Якова е получавала възнаграждение от почти 4 000 лв. на месец. Тоест в продължение на повече от 7 години, тя е взимала заплата за дейност, която от гледна точка на институциите не се извършва. Става дума за стотици хиляди лева заплати, буквално източени от парите на Общината, от парите на хората, категоричен е Диан Иванов.

Пресцентър на Община Варна

Още по темата:

Шефът на проекта за интегриран градски транспорт във Варна ще сезира Европрокуратурата за действия на Общината