ЕС създава механизъм за борба с дезинформацията преди изборите

Европейски съюз

ЕС ще създаде временен механизъм за допълнителен контрол и ограничаване на рисковете от дезинформация във времето, което остава до евроизборите.

Предвижда се държавите много по-активно да обменят информация и да предприемат мерки, за да предотвратят чужда намеса, най-вече от Москва, в изборните процеси. Евролидерите се разбраха още спешно да помогнат на противовъздушна отбрана на Украйна и да ускорят предоставянето на боеприпаси и ракети.

Този механизъм ще работи по подобие на механизма за реакции при кризи. към служба на Жозеп Борел ще бъде създадена временна работна група и държавите членки ще рогат да сигнализират при опити да хибридни атаки, дезинформация или намеса в предизборните кампании.

Брюксел ще координира много по-добре обмен на информация между различите институции на държавите и ще се грижи за това правораздавателните органи да се намесват по-бързо.

Служебният премиер Димитър Главчев се надява България да не е сред най-уязвимите държави по отношение на руската дезинформация:

„Вчера също така се прие, по повод на предстоящите избори, едно много решително заключение, а то е за решителни действия, когато има външна дезинформация от други страни. Да се предприемат решителни действия от държавите-членки и всички институции да действат в синхрон и координация. Вижте, все едно гледат какво се случва при нас. Впрочем на срещата с Марк Рюте той ме попита какво се случва, аз обясних за промените в Конституцията, за които той не знаеше. Разказах всичко, което се случва и смятам, че нашите европейски партньори са добре запознати в каква ситуация сме в момента“, обясни Главчев.

Той каза още, че няма промяна по отношение на българската подкрепа за Украйна. Страната ни продължава да поддържа европейската позиция, а ЕС се надява възможно най-бързо да предостави на Киев системи за противоракетна отбрана.

bntnews.bg

Прочетете още:

ЕК очаква България и Румъния да влязат и в сухопътния Шенген до края на годината