Рибари на протест, забраняват им да ловят бялата мида

Размножителният и период е през септември, рапаните ще я унищожат

пристанище

Снимка trud.bg

Рибари излизат утре на протест пред сградата на ИАРА срещу забраната за улов на бяла мида. Точно в този период морските, които се занимават с улова и са платили лиценз, вместо да започнат събирането на бяла мида от морето, са получили студен душ. Забранява им се да я ловят, и то за период от три месеца.

„В момента нито е размножителен период, нито има някакъв проблем. Така просто съсипват работата ни. Нека да има забрана, но да се консултират с нас. Размножителният период на бялата мида е през септември. През зимата се лови, но в много малки количества. Ние с това се препитаваме, редно е да ни питат и нас“, коментираха риболовци, които ще участват в протеста.

По думите им, рапаните са изяли черната мида и сега са се прехвърлили на бялата, унищожават и нея. В същото време, в мъртвия период, рибарите буквално стоят със скръстени ръце и няма с какво да се препитават.

„Миграционната риба като мине през септември-октомври и после има затишие. Чакаме именно тези месеци за улов на бяла мида, колегите започнаха да хващат и сафрид“, казаха морските.

trud.bg

Прочетете още:

Мъртви делфини се вмирисват от няколко дни на плажа в Кранево