Венеция въвежда еднодневни билети за първи път в историята

Венеция, Италия

снимка: gettyimages

Тази седмица Венеция ще започне да таксува туристи за еднодневни посещения в града. Първа историческа стъпка, целяща да намали натиска върху италианския град, който се задъхва под тежестта на масовия туризъм.

На 25 април – официален празник в Италия – за първи път еднодневните посетители ще трябва да си купят билет от 5 евро, който ще бъде контролиран от инспектори, извършващи проверки на ключови места в обекта на световното наследство на ЮНЕСКО.

Венеция е една от най-популярните туристически дестинации в света, като през 2022 г. в историческия център са пренощували 3,2 млн. посетители, предаде АФП.

Десетки хиляди други се вливат в тесните улички на града през деня, често от круизни кораби, за да разгледат забележителности, сред които площад „Свети Марко“ и моста Риалто.

Целта на билетите е да се убедят туристите да идват в по-спокойни периоди.

Първоначално билети ще се изискват само за 29 натоварени дни през 2024 г., предимно през уикендите от май до юли.

Схемата обаче се следи отблизо, тъй като туристическите дестинации по света се борят с нарастващия брой посетители, които стимулират местната икономика, но рискуват да претоварят общностите и да увредят крехките екосистеми и исторически обекти.

В Испания, втората най-посещавана страна в света след Франция, десетки хиляди хора протестираха на 20 април на Канарските острови, за да поискат ограничаване на броя на посетителите на архипелага.

Кметът на Венеция Луиджи Бруняро определи схемата на града като „експеримент, който се прави за първи път в света“.

„Целта ни е да направим Венеция по-привлекателна за живеене“, каза той по-рано месеца.

Предупреждение на ЮНЕСКО

Венеция, разположена на повече от 100 малки острова и островчета в Североизточна Италия, е смятана за един от най-красивите градове в света.

През 1987 г. културният орган на ООН ЮНЕСКО включва града и неговата лагуна в списъка на световното културно наследство, като го посочва като „изключителен архитектурен шедьовър“.

Миналата година обаче ЮНЕСКО заплаши да включи Венеция в списъка на застрашеното културно наследство, като се позова на масовия туризъм, а също и на повишаването на нивото на водата, дължащо се на изменението на климата.

Венеция избегна този позор само след като местните власти приеха новата система за продажба на билети.

Идеята се обсъждаше отдавна, но многократно се отлагаше поради опасения, че ще намали сериозно приходите от туристи и ще застраши свободата на движение.

По време на дебатите по плана през септември миналата година съветниците от опозицията определиха мярката като прибързана отстъпка пред ЮНЕСКО, която няма да има никакво въздействие.

„Петдесет евро можеха да направят нещо“, каза един от тях, Джанфранко Бетин.

През 2021 г. Венеция вече наложи забрана на огромните круизни кораби, от които ежедневно излизат хиляди еднодневни туристи, като ги пренасочи към по-отдалечено индустриално пристанище.

Тя въведе и данък за посетителите, които пренощуват.

Без опашки

Кметът на Венеция обеща, че новата система ще бъде наложена с лекота, с „много мек контрол“ и „без опашки“, като отхвърли спекулациите, че градът ще инсталира бариери или турникети по улиците.

Контрольорите ще бъдат разположени на главните входове на града и около тях, по-специално на гара Санта Лучия, и ще извършват внезапни проверки на посетителите.

Туристите, които нямат билет, ще бъдат поканени да си закупят такъв при пристигането си с помощта на местни оператори.

Те обаче могат да бъдат заплашени от глоби в размер от 50 до 300 евро.

Таксата за достъп до Венеция“ е насочена само към дневните туристи, които влизат в стария град между 8:30 и 16:00 ч. Сред освободените от таксуване са туристите, отседнали в хотели, непълнолетните под 14 години и хората с увреждания.

tribune.bg

Прочетете още:

Мечка нападна туристка в Румъния