МФ очаква бюджетен излишък от 600 млн. лв. към края на април

Министерство на финансите.

Снимка БГНЕС - свободен сайт

600 милиона лева излишък се очаква в държавната хазна към края на април, сочат прогнозните данни на Министерството на финансите. Това е 0,3 на сто от прогнозирания брутен вътрешен продукт на страната.

През април като извънреден разход са отчетени 300 млн. лв. за пенсии, които по календар трябва да се изплатят през май, но заради многото почивни дни са заделени за предходния месец. Други 54 млн. лв. са за великденски добавки. на пенсионерите с най-ниски пенсии.

Излишъкът идва от внесената от БНБ печалба за 2023 г., която е в размер на 660 милиона лева.

Приходите, помощите и даренията по  консолидираната фискална програма (КФП) към април 2024 г. се очаква да бъдат в размер на 22,7 млрд. лв., което е 30,2% от годишните разчети, като нарастват с 2,9 млрд. лв. (с 14,5%) същия период година по-рано.

В същото време разходите по КФП към края на април са в размер на 22,1 млрд. лева, което е 27,1% от годишните разчети.

Частта от вноската на Република България в бюджета на ЕС, изплатена  към 30-ти април 2024 г. от централния бюджет, възлиза на 500 млн. лева, което е в изпълнение на действащото към момента законодателство в областта на собствените ресурси на Европейския съюз, посочват още от финансовото министерство.

bnr.bg

Прочетете още:

Чистката в община Варна продължава: Обявени са конкурси и подбор за още три позиции в администрацията