Защо Ивайло Иванов се отказа от предимствата на големия град и създаде умно земеделско стопанство в община Ветрино

ВАРНА новини лого

Снимка: "Храна от село", economic.bg

“В община Ветрино, област Варна, вижда как се заселват млади хора с идеи за развитие. Това го привлича и той заедно с брат си създава своята първа градина на площ от 5 дка…
 
…В община Ветрино виреят нови идеи и модели и се създават проекти, които преобръщат мисленето и начина на живот: „Тук видях как действат хора, които вярват в това, което правят”…
 
Това са цитати от статията в списание “Икономист”, която разказва защо Ивайло Иванов от “Храна от село” се отказа от предимствата на големия град и създаде умно земеделско стопанство в община Ветрино, пише в профила си във Фейсбук кметът на Ветрино Димитър Димитров. 
 
Ето целия текст на публикацията: 

Колко струва килограм домати? Нула лева, защото в момента предлагаме само сезонни зеленчуци и растения, които може да се отглеждат в неотопляеми оранжерии – това дава устойчивост и полезност на този бизнес, обяснява Ивайло Иванов, създател на стопанството „Храна от село“. Той ни въвежда в тайнството на съвременните натурални храни.

Ивайло Иванов е инженер по енерговъзобновяеми източници, такова е и средното му образование, това е работил, докато е следвал. Сега е на 31 години. Роден е в с. Бацова махала край Плевен, но семейството се премества в София, където остава за 12 години – време, през което разбира, че не е готов да прекара живота си в столицата. Той не търси луксозен живот, нито пък се вълнува от предимствата на големия град. Неговата страст да произвежда

зеленчуци без химикали

има своята история. Забелязал, че начинът на производство на земеделски храни драстично се е променил през годините, което пряко влияе на здравословното състояние и пълноценния живот на хората: „Ние сме това, което приемаме, и храната е едно от тези неща“. Започва да чете и да се интересува от натурално земеделие. В община Ветрино, област Варна, вижда как се заселват млади хора с идеи за развитие. Това го привлича и той заедно с брат си създава своята първа градина на площ от 5 дка в с. Неофит Рилски, като инвестира и не спира да влага големи суми в обучения. Брат му обаче се връща в София, а Ивайло остава да развива „Храна от село“, която вече е на площ от над 25 дка. През 2020 г. редом с него в стопанството застава Стоян Вучков, с когото са съученици, състуденти и съмишленици. От 2022 в екипа е и Христо Колев, друг негов приятел още от детството.

Моделът

включва не просто чиста от пестициди продукция, а здравословна храна, която съдържа нужните минерали и витамини: „Повечето съвременни производства докарват храните до 3D модел, който прилича на растението, но не се доближава до неговите хранителни свойства. Насочването на хората към чисти храни обаче не решава цялото уравнение“. „Храна от село“ набляга на хранителната стойност на растенията, като това се управлява през минералния и микробиалния състав на почвата. Ивайло завършва двугодишно обучение по почвена микробиология в САЩ и това му помага да създава модели за по-успешно възстановяване и надграждане на почвеното плодородие. И ето генералната разлика с методите на конвенционалното производство: „Те изглеждат по-лесни и по-евтини, но с годините прилагането им става все по-скъпо, защото се работи по деструктивен модел – почвата обеднява и се изтощава, губи своето плодородие, а вредителите стават резистентни към онова, с което ги третират“.  Способите, прилагани от стопанството „Храна от село“, позволят с всяка следваща година да

става все по-лесно

Сега по-малко от 10 души обработват 25 дка, което е възможно, само ако стопанството е умно организирано. Тук всичко е стандартизирано и това се връща под формата на големи улеснения. Почвата не се оре и не се обръща, за да не се обърне с главата надолу целият този микросвят, който загива и освобождава „хотелските стаи“ за неприятелите. По естествен начин почвата се поддържа рохка. Микроорганизмите са само част от програмата за обогатяване на почвата. Използват готов компост, който купуват. Добавят и каменно брашно, смес от различни скали, които са фино смлени от друг производител.

Ивайло обича да влезе в микродетайла на всичко. Натрупвайки много знания, у него изкристализира необходимостта да споделя наученото. И създава

обучителната платформа „Произвеждай правилно“

„Боря се за хората, които са „бял лист“ и имат интерес да се научат как се прави земеделие, отворен съм и към всеки, който иска да му споделя как се отглеждат здрави растения“.  Вече е предал опит и знания на над 2000 души, на големи и малки стопанства, които имат информираност как да произвеждат натурална храна с вкус „Храна от село“: „Който опита от нашите домати, отказва да яде други“.

Все по-малко време му остава на Ивайло да е в градините. Фокусиран е върху развитието на обучителната платформа, превеждането и издаването на книги. Сега в стопанството се оборудва лаборатория, в която ще обследват почви за техния микробиален състав. Правят първи стъпки в създаването на паркови и овощни дървета за посадъчен материал: „Хубаво е човек да намери своето предназначение, да разбере кой е и защо е тук. Моята

мисия е да дам искрата

на хората, които гледат в една посока с мен и влагат сърце и душа в своята продукция, те ще оставят и по-добра земя за поколенията след нас“. Над 10 семейства са се завърнали от чужбина и са започнали да правят земеделие по същия начин. Десетки са новостартиралите стопанства в България през 2023 г., след като са видели цялостния модел, по който се произвежда и се общува с клиентите.

Дистрибуцията е добре организирана, има вътрешни групи, като над 95% от хората поръчват всяка седмица. Вече е невъзможно в тази система да влезе нов потребител, защото за да стане това, някой трябва да излезе. Това е повод Ивайло се насочи към формирането на земеделски стопани от нов тип, тъй като тяхната продукция ще се ползва от осъзнати личности. „Хората определят с какво искат да се хранят, което постепенно ще повлияе и на моделите за производство на пълноценна храна“.

Дали Ивайло Иванов не си е сбъркал професията, като е станал ВЕИ инженер: „Ако трябва да върна лентата назад, не бих променил нито един ден от моето минало. Инженерната мисъл и опитът ме научиха да си задавам правилните въпроси. Успях да се развия до сегашното си знание, благодарение на всичко, което преди това съм натрупал“.

В община Ветрино виреят нови идеи и модели и се създават проекти, които преобръщат мисленето и начина на живот: „Тук видях как действат хора, които вярват в това, което правят. Виждам и пистата, по която човечеството се е засилило, но тази посока не ми харесва. Аз давам своя плюс днес и всеки ден, за да може балансът да стане положителен. Но сам не мога да свърша всичко и затова създавам

последователи и усилватели

на тази идея“. Философията на Ивайло Иванов се гради върху това „Какво днес мога да дам“. Функция „Отлагане“ в съзнанието му не съществува. Той всеки ден живее живот, за който е мечтал. И мечтае за времето, когато хората ще се хвалят колко много труд са вложили, водени от желанието да бъдат полезни на другите.

Телефонът на Ивайло Иванов не спира да звъни, търсят го хора от реалния свят и най-честият им въпрос е „Как да направя това“… Но ако и вие искате да разберете кога ще има домати, отговорът е „Най-рано през юни“.

economic.bg