От ПИК и „Ретро“: Потника загърби майка си за празниците

Колаж.

Колаж ПИК

Президентът Румен Радев е пренебрегнал майка си навръх най-светлите християнски празници. Държавният глава (наричан в социални мрежи и медии и „Потника“), който всяка година намираше време около Великден и Гергьовден да посети пенсионерката Станка лично, този път не отишъл в родното си село. Вместо това той прекарал почивните празнични дни в компанията на съпругата си Десислава в нейния роден град Бургас.

Радеви заминали за морето по настояване на първата дама. Те не се появиха и на празничното Пасхално богослужение за Възкресение Христово в катедралния храм „Св. Александър Невски“ в София. На службата отиде само служебният премиер Димитър Главчев. Миряните останали учудени от отсъствието на държавния глава, защото Радев не е пропускал да присъства на богослужението от 2017 г. насам. Вместо това президентът и жена му били на гости на нейната рода в Бургас. Макар баща ѝ Кирил отдавна да е покойник, а майка ѝ Желяза да живее в апартамент на пъпа на столицата, в родния си град Десислава има много роднини, с които поддържа топли отношения. Там са леля ѝ Йорданка по майчина линия, с която са като две капки вода визуално, свако ѝ Йордан, братовчедите и много приятели от детските и гимназиалните години.

Майката на президента останала разочарована, че синът ѝ не я навестил в кратката почивка. И до ден днешен Станка Радева не е близка с втората си снаха Десислава, за която местните в Славяново казват, че почти не стъпвала в родния дом на мъжа си.

През този април се навършиха 4 години, откакто майката на държавния глава овдовя и се налага да пребивава сам-самичка в харманлийското село. Баща му Георги си отиде през пролетта на 2020 г. на 82-годишна възраст след тежко боледуване и престой във ВМА. Оттогава Станка Радева се справя сама с на моменти тежкия селски живот. Тя разчитала на посещенията на сина си по празници, за да ѝ помага с по-тежките физически дейности из къщата и двора. Сестра му Лозана и нейното семейство, които също живеят в столицата, се отбивали при възрастната жена дори още по-често.

Последните месеци животът в Славяново се превърна в същински кошмар за жителите му, тъй като безводието там се оказа нерешим проблем. От чешмите в домовете им не тече вода от август 2023 г. Кметът наскоро би тревога, че има риск в населеното място да пламнат сериозни зарази. Общинарите в Харманли са обещали спешно да предприемат мерки. Със затоплянето на времето положението ставало все по-тежко. Въпреки това местните все още не са напуснали къщите си и се спасяват както могат.

ПИК

Прочетете още:

Политолози разбиха ПП-ДБ: Преядоха с власт! Мразят България и не се срамуват, че нарушават закона