Шок за „шарлатаните“! Служебният кабинет отмени задграничните назначения на 13 нови аташета

Колаж.

Колаж ПИК

Служебният министър на икономиката Петко Николов е анулирал назначенията на 13 нови търговски аташета, избрани след конкурс по време на предишното правителство. Експертите, преминали продължителна и тежка процедура на изпити и защита на концепции, са били пред заминаване в търговските служби зад граница.

На 7 май обаче са били уведомени по телефона, че трудовите им договори и заповедите за командировка са анулирани.

До момента никой от министерството не е дал обяснение на засегнатите, не са им връчени и писмени уведомления за прекратените договори. На сайта на МИИ не е публикувана новата заповед на министъра, още по-малко – прессъобщение, предаде „Сега“.

Става въпрос за шумно обявения още през септември м.г. публичен конкурс за търговски представители в над 20 държави. Тогавашният министър на икономиката Богдан Богданов обяви, че премахва изискването за представители на държавата в службите за търговско-икономически въпроси да се допускат само хора, които поне две години са били държавни служители. „Искаме да спрат политическите назначения и на тези позиции да се назначават само експерти“, обясни министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов.

Заявления подават близо 200 кандидата. Участници в конкурса, разказват, че той е преминал на няколко етапа – след предварителна селекция, всеки кандидат е трябвало да представи концепция, оценявана от професори от Икономическия институт на БАН, освен това е имало изпит по два чужди езика, проведен от преподаватели от Софийския университет. Проведени са и тестове за компютърна грамотност, както и събеседване със специална комисия от университетски преподаватели, посланици и представители на бизнеса.

Икономическото министерство обяви в края на март резултатите – одобрени са 13 души за следните дестинации: Казахстан, гр. Алмати; Германия, гр. Берлин; Португалия, гр. Лисабон; Чехия, гр. Прага; Швейцария, гр. Берн; Алжир, гр. Алжир; Индонезия, гр. Джакарта; Йордания, гр. Аман; Катар, гр. Доха; Обединени арабски емирство, гр. Дубай; САЩ – гр. Вашингтон, гр. Чикаго и гр. Лос Анджелис.

В началото на април одобрените търговски аташета провеждат обща среща с ръководството на министерството

Изненадващият отказ на служебния министър Николов да командирова избраниците ги поставя в крайно неприятно положение. Някои от кандидатите са напуснали предходната си работа, а на някои от тях и съпругите им. Отстранените търговски аташета ще искат среща със служебния премиер Димитър Главчев.

Прочетете още: