985 случая на коклюш са регистрирани в страната

ваксина

снимка: gettyimages

В страната са регистрирани 985 случая на коклюш спрямо четири случая за същия период на 2023 г., а 57 от хоспитализираните са на възраст под една година, съобщават от пресслужбата на Министерството на здравеопазването.

За болнично лечение са приети 133 пациенти, 57 от тях са деца на възраст до една година. Регистрирани усложнения вследствие на коклюш има при 25 от всички заразени.

По данни от регионалните здравни инспекции, на основа проведени епидемиологични проучвания на 978 заболели, е изчислено, че най-висока заболеваемост от коклюш продължава да се отчита в групата на новородените.

До края на миналата седмица 70 бременни жени са получили безплатна имунизация срещу коклюш.

Преди пет дни регистрираните в България случаи на коклюш бяха 843, а в Европа за първото тримесечие на тази година случаите са над 32 хиляди, каза тогава главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

На 9 май, със заповед на министъра на здравеопазването в служебния кабинет д-р Галя Кондева бяха въведени временни противоепидемични мерки заради епидемичното разпространение на коклюш. Мерките са в сила до 31 юли 2024 г. Според заповедта се предвижда регионалните здравни инспекции да организират извършването на имунизации срещу коклюш по желание на бременни жени, които са с документиран период на бременността между 27-а и 36-а гестационна седмица, включително. Имунизацията на бременните срещу коклюш е еднократна, препоръчителна и безплатна. Имунизационните кабинети за безплатна имунизация срещу коклюш на бременни жени са публикувани на специализирания сайт „Плюс мен“.

При регистриране на случай на коклюш в организиран детски и ученически колектив да се засилят мерките по проветряване, влажно почистване и дезинфекция на повърхности и под, да се осигурят достатъчно количества хигиенни материали, пише още в заповедта. Децата и учениците всекидневно да се проверяват за наличие на клинични симптоми за заразна болест, включващи хрема, кашлица, обрив и други, а детето/ученикът с проявени симптоми да не се допуска в или се отстранява от детския/ученическия колектив, включват още противоепидемичните мерки, допълва БТА.

С нормативни промени стана възможно и имунизацията срещу коклюш на новородените да се извършва при навършване на шестседмична възраст, вместо досегашното изискване за навършване на два месеца.

novini.bg

Прочетете още:

Лекари искат неимунизираните деца да си стоят у дома