Борисов: Не може Асен Василев да не знае, че парите за пенсии стоят в НОИ, взехме ги със заеми

Бойко Борисов

Снимка БГНЕС - свободен сайт

„Това е сигурно седма-осма пълна зала и навсякъде основният противник ни е ПП. Ние въобще не виждаме заплахите в другите партии – всичко е проруско, крайно дясно. Въобще не я виждаме тази заплаха, а тя пълзи из Европа“, заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по време на откриване на предизборната кампания в Перник. С него бяха водачът на листата Георг Георгиев, Деница Сачева и водачът на листата за евровота Росен Желязков.

„Сега разбирам как финансират през ютюб каналите колажи срещу Пеевски и срещу мен. Ами аз като знам Пеевски и Кирил Петков си тренираха. Щяха и в зала да си ходят. Само да посмеят да ги пуснат, излизам и веднага започвам да разказвам“, заяви Борисов.

По думите му хората в България не бива да бъдат разделяни.

Той коментира критиките на ПП-ДБ към служебното правителство, като припомни, че Димитър Главчев е служебен премиер

„Тези хора забравят, ли че Денков беше назначен от нас, заедно с ПП и ДПС. Асен Василев без мен какъв министър щеше да стане, Христо Иванов и Атанасов не го искаха за министър. Ако нямаше европейски избори и беше станала ротацията и ГЕРБ беше в управление, щяха ли да викат, че това е правителството на ГЕРБ, както казват за Главчев, който е на тази позиция благодарение на промени в Конституцията“, коментира Борисов.

Той упрекна ПП-ДБ, че водят кампанията си на гърба на ГЕРБ, а доскоро са управлявали с тях.

„Ние в парламента гласувахме 110 милиона за детска болница, каква частна болница им е в главата. Те спряха развитието на детската болница. Не може да не знаят, че парите за пенсии стоят с НОИ и нямат общо с държавния бюджет, които се дотират от държавата, последно се дотираха от заемите, които взехме. Ние направихме заедно пенсиите, ние смятахме парите за общините, за МВР, за армията, за реакторите, заедно с тях. Те сега изведнъж се родиха. Тактиката сега им е – понеже виждат пълните зали, защото Денков вижда около 80 човека, знаят какво е реалното състояние на държвата, знаят че по швейцарското правило пенсиите се вдигат и септември трябва да се прави бюджет, те искат да прехвърлят всичко на ГЕРБ и ДПС“, обясни лидерът на партията.

Той заяви, че токът ще поскъпне, защото фондовете са празни.

„Едно време се съревновавахме с БСП-системна партия и си мерехме при кой повече са усвоени еврофондове, а сега от ПВУ на практика нищо. Европейските държави си взеха парите, а нашите си стоят там, а ние от бюджета авансово даваме за пенсии. Техните лидери нямат ли доблест и да кажат, че са управлявали с ГЕРБ и ДПС, а сега цялата им кампания на това лежи. Усещам как хората са уплашени, войната в Украйна все по-кървава, Русия все по неотстъпчива и в тези условия да оставим България без правителство“.

„Омръзна ми всеки един политик в България да говори от името на хората, после излиза и казва, че българите искали смяна на главния прокурор, а хората по залите ми казват за цената на хляба“, обясни Борисов.

Той благодари на хората в препълнената зала за подкрепата през всички тези години.

„Всички наши партньори разбират, че ГЕРБ направи всички възможни компромиси, за да има правителство“, заяви Борисов и добави: „Дано колегите от ПП-ДБ се вразумят, защото тази държава очаква стабилност и сигурност“.

По отношение на евроизборите Борисов заяви, че положението е същото с много раздробени десни партии, Холандия е без правителство от дълго време, положението е тревожно. „Затова е важен всеки един евродепутат, за да може парламентарните групи да налагат своите кандидати за важните институции в Европа“, заяви Борисов.

tribune.bg

Прочетете още:

Позиция на премиера Димитър Главчев след изборите в Северна Македония