Пилешки гювечета с картофи

Снимка gotvach.bg
Необходими продукти:
картофи – 400 г /2 бр. големи/
пилешки гърди – 200 г
мариновани гъби – 200 г
яйца – 4 бр.
доматен сок – 200 – 300 мл
топено сирене – 4 кръгчета
кашкавал – 100 г
кисели краставички – 2 бр.
лук – 1 глава (по желание бял)
масло – 50 г
риган – 1 щипка
босилек – 1 щипка
сол – на вкус
черен пипер – 1 щипка
чубрица – 1 щипка
Начин на приготвяне:
Пилешкото месо се овкусява предварително с посочените подправки и се сварява. През това време нарязваме гъбите на ситно и ги слагаме в тенджера да се запържат с маслото. След като месото се свари, го добавяме и него в тенджерата с гъбите.
Нарязваме картофите, лука и краставичките и ги разпределяме в гювечетата. Заливаме ги с доматения сок и прибавяме изпържените месо и гъби заедно с бульона, образувал се при пърженето. Добавяме към гювечетата по едно парченце топено сирене и ги посоляваме (на вкус).
Слагаме ги да се пекат в предварително загрята фурна на 200 градуса. Оставяме ги около 30 мин и накрая чупим по едно яйце във всяко от гювечетата.
Когато гювечетата са готови, се поръсват с настърган кашкавал и се оставят в топлата фурна, за да се разтопи кашкавалът.
Прочетете още: