Повдигат обвинение на собственика на оръжието, с което синът на Явор Божанков простреля момиченце

полиция

снимка: БГНЕС

Районна прокуратура-Велико Търново повдигна обвинение на собственика на оръжието, с което бе простреляно дете в Арбанаси. Днес съдът му връчи призовка за явяване в качеството си на обвиняем на 16 май. Тогава ще бъде определена и мярката му за неотклонение.

Тази дата е съобразена с разпоредбата на чл. 219, ал. 5, изречение последно от НПК, изискваща призовката да се връчва не по-късно от три дни преди предявяването на обвинението, пишат в съобщението си от обвинението .

Междувременно Районна прокуратура – Велико Търново е уведомила за случая Дирекция за „Социално подпомагане“ – Велико Търново, отдел „Закрила на детето“.

Бизнесменът Димитър Бонзов, с чийто законно притежаван боен револвер вчера 11-годишно момче простреля в крака 12-годишно момиче на празненство в Арбанаси, вече не е в ареста.

„Наказанията, които се предвиждат за тези престъпления, са до 6 години лишаване от свобода за първото и от 3 до 10 години лишаване от свобода за второто престъпление“, посочи районният прокурор Тихомир Шабов, цитиран в БНР.

Назначени са експертизи, направени са разпити, взети са натривки от присъствалите на празненството със злополучния инцидент, при който в частен имот в Арбанаси 11-годишният син на депутат взе боен пистолет Смит и Уесън магнум, мислейки го за играчка, и простреля в крака 12-годишна своя роднина:

„Пистолетът е бил оставен на пейка в двора, където се е провеждало събитието. Имало е доста деца, които са си играли и във връзка с тази игра е произведен изстрелът. Това е основната версия“.

Инцидентът се е случил в присъствието на най-малко 15 души. Семействата на двете деца не пожелаха да коментират случилото се. Мълчание запази и собственикът на пистолета – бизнесменът Димитър Бонзов, занимаващ се с хлебопроизводство и хазарт, в чийто имот стана злополуката.

Простреляното в десния крак момиче е оперирано и в добро общо състояние.

tribune.bg

Прочетете още:

Журналист: Ами, ако не детето, а Божанков е стрелял? Синът му е невъзможно да гръмне с такъв пистолет