Запрянов: Изтребителите F-16 Block 70 ще могат да бъдат ремонтирани в България

Атанас Запрянов

снимка: БТА

Военният министър Атанас Запрянов е оптимист, че част от военната техника на българската армия може да бъде ремонтирана тук. Американските бойни самолети F-16 Block 70, чиято доставка се очаква от следващата година, могат да бъдат ремонтирани и само в България, обяви служебният министър на отбраната Атанас Запрянов на семинар за сигурността в София.

„Превъоръжаването на Военновъздушните сили със самолет F-16 Block 70 ще допринесе за въвеждане на нови технологии в едно от нашите предприятия – „Авионамс“. Там може да се  поддържа самолета изцяло на българска територия. Няма да се налага този самолет да ходи в чужбина, което спестява разходи“, отбеляза Запрянов.

Той призова за по-тясна връзка на армията, Министерството на отбраната, Министерството на икономиката с науката и промишлените предприятия. „За да може да се организираме така, че нашата индустрия постепенно да се настани както на създавания в момента европейски пазар за бойни припаси и отбранителна техника, така и в европейската отбранителна и технологична база. Това е бъдещето“, подчерта още министърът на отбраната Атанас Запрянов.

Според него бойните машини „Страйкър“ ще бъдат поддържани в България и страната ни може да се окаже център за подготовка на този тип бойна техника в бъдеще.

Програмата за строителство на многофункционалните кораби на Военноморските сили позволява те да се строят в България, посочи още министър на отбраната.

На срещата беше предложено създаването на Национална стратегия за отбранителната индустрия.

nova.bg

Прочетете още:

Лекари искат неимунизираните деца да си стоят у дома