Над 300 сирийски бежанци се завърнаха в родината си от Ливан

Колона автомобили със сирийски бежанци, които се готвят да отпътуват от Ливан за родината си, 14 май 2024 г.

снимка: Снимка: АП/Хюсеин Мала

Повече от 300 сирийски бежанци се завърнаха в родината си от Ливан, където през последните месеци настроенията срещу разселените хора се изостриха, предаде Асошиейтед прес.

Ливанските власти отдавна призовават международната общност да разсели бежанците в други страни или да им помогне да се върнат в Сирия. През последните месеци водещите ливански политически партии все по-често настояват сирийските бежанци да се върнат обратно в родината си.

В малката средиземноморска страна, чието население наброява около 6 милиона души, са настанени близо 780 000 регистрирани сирийски бежанци, както и още стотици хиляди, които не са регистрирани от властите. Ливан е страната в която живеят най-много бежанци на човек от населението.

Днес от ливанските планински градове Арсал и Каа отпътува конвой от едва 330 бежанци. Това е първото подобно „доброволно завръщане“, организирано от ливанските сили за сигурност от края на 2022 г. насам.

„Няма как да не си щастлив да се завърнеш у дома си“, каза Ахмад Дуро пред АП, докато очакваше потеглянето на конвоя.

Но много други сирийци – особено млади мъже, на които им предстои задължителна военна служба, или политически опоненти на правителството на президента Башар Асад, казват, че за тях е опасно да се върнат в родината си.

bta.bg

Прочетете още:

Най-малко 15 души са ранени при руски удар по висока сграда в украинския град Харков