България е на 17-о място в ЕС по участия в проекти, финансирани от Европейския фонд за отбрана

знаме на България

снимка: gettyimages

България се нарежда на 17 място от общо 27 държави в Европейския съюз по брой участия в проекти, които са получили финансиране от бюджета на Европейския фонд за отбрана. За периода от 2021 до 2022 г. 14 проекта с участие на 11 български организации са получили безвъзмездно финансиране от Европейския фонд за отбрана.

Европейският фонд за отбрана е програма на Европейската комисия с общ бюджет от 8 милиарда евро. Около една трета от средствата са предназначени за научни изследвания, a останалите – малко над 5 милиарда евро, са за разработване на продукти и технологии в областта на отбраната, заяви заместник-министърът на икономиката Давид Сукалински:

„Броят на българските организации, които са кандидатствали в програмата, се е удвоил“.

През последните години ЕС стимулира взаимодействието между гражданския и отбранителния сектор, допълни той:

„Взаимодействие, което ще позволи използване на революционни потенциални технологии с възможни приложения във военната, космическата и цивилната сфера“.

Кръстю Преславски от главна дирекция „Отбранителна индустрия и космос“ на Европейската комисия изтъкна, че за първи път в историята на Европейския съюз са отворени програми за безвъзмездно финансиране в областта на отбранителната индустрия:

„Имаме 17 категории от дейности, например: медицински отговор, сензори, кибер проекти, проекти в областта на космоса, дигитална трансформация, въздушен бой наземен бой, подземни и подводни дейности, симулации, тренинг“.

Програмата е предназначена най-вече за малки и средни по големина компании от цивилната сфера.

Периодът за кандидатстване за тази година е от 20 юни до 5 ноември.

Повече информация желаещите могат да открият на сайта на Европейската комисия с ключова дума: „Европейски фонд за отбраната“.

bnr.bg

Прочетете още:

Временно са затруднени част от процедурите по издаване и замяна на шофьорска книжка