Силни валежи с наводнения в Милано, евакуирани са хора

наводнение

снимка: gettyimages

Интензивни дъждове и наводнения връхлетяха италианската столица на модата Милано. Река Ламбро на места преля, а закъсали хора бяха евакуирани. Валежите причиниха нарушения в обществения транспорт и пътния трафик.

Новата вълна от лошо време удари италианския регион Ломбардия с интензивни гръмотевични бури от вторник следобед и вечерта, предава БТВ. Очаква се днес, както и в четвъртък да са най-критичните дни с обилни валежи, вятър и значително понижение на температурите.

Тази сутрин Милано се събуди в истински порой. Улиците бяха наводнени от проливния дъжд още от ранни зори. Заради лошото време пожарната служба в Милано и провинцията е получила многобройни сигнали, особено заради паднали дървета и опасни покриви.

Дъждовете повишиха нивата на реките Севезо и Ламбро. В 6:30 ч. басейнът, който предпазва от евентуални наводнения на река Севезо в кварталите Нигуарда, Праточентенарио и Изола в Милано, беше активиран, за да предотврати евентуални наводнения.

На някои места река Ламбро е преляла от бреговете си, но според информацията това е било контролирано. Въпреки това, наводнението е наложило евакуация на хора с увреждания от постройка с помощта на водолази от Националния корпус.

Снощи евакуирахме общините, за да нямаме проблеми„, каза съветникът по сигурността и гражданската защита Марко Гранели.

Интензивните валежи наводниха подлез в южната част на града, а няколко закъсали шофьори бяха евакуирани, след като бяха заклещени в автомобилите си.

Лошото време се отрази тежко на пътния трафик. Задръствания бяха регистрирани по главните пътища, а сутринта движението бе спряно на околовръстния път на изхода на Кьолн Монзее Ест-Чернуско.

Общественият транспорт също претърпя значителни неудобства и прекъсвания. Някои линии в ломбардската столица бяха пренасочени.

Местните власти препоръчват максимална предпазливост през следващите 48 часа. Гражданите се приканват да ограничат движенията, които не са от първостепенно значение, и да обръщат внимание на актуалната информация за времето. Гражданска защита е в готовност да следи развитието на ситуацията и да осигури навременна намеса, ако е необходимо.

novini.bg

Прочетете още:

Атентат в Словакия – простреляха премиера Роберт Фицо