Топлофикациите очакват парното и топлата вода да поевтинеят от юли

Парно

Парното и топлата вода ще поевтинеят от 1 юли. Това прогнозира председателят на Асоциацията на топлофикационните дружества Кремен Георгиев пред БНТ. По думите му основание за намалението е поевтиняването на квотите парникови газове и цената на природния газ. Междувременно Комисията за енергийно и водно регулиране публикува заявленията на топлофикациите изпратени на 31 март тази година. С тях се иска средно с 23% увеличение на цените, но стойностите вече не са актуални. От КЕВР обясниха пред БНТ, че все още не могат да коментират заявленията, но ще направят анализ и ще вземат решение в полза на обществото.

Топлофикациите предлагат цената на топлата вода и парното да се увеличи от 1 юли с между 11 и 151%. Само в София и Плевен предлагат намаление на цените. След Велико Търново най-голямо увеличение искат от топлофикациите в Враца и Русе. Оказва се обаче, че сметките вече не са актуални.

„Моята прогноза е, че цените на топлинната енергия ще бъдат намалени от 1 юли, такива са икономическите условия. Във всяка една топлофикация ще бъде различно, но с колко ще бъдат намалени не мога да кажа“, каза Кремен Георгиев, председател на Асоциацията на топлофикационните дружества.

Според Георгиев няма обяснение защо столичното парно е заложило намаление на цената, докато за плевенската топлофикация причината е нова технология:

„Много от топлофикациите инвестират, някои са въвели, други са пред въвеждане на нови мощности, единствено в „Топлофикация София“ не се случва за съжаление.“

Пет топлофикации са скрили исканията си за нови цени с мотив, че са търговска тайна. От тях единствено топлофикацията в Пловдив обяви още в края на март, че ще предложи увеличение от 13 на сто.

От Комисията за енергийно и водно регулиране изпратиха писмен коментар за БНТ като обясниха, че към момента не могат да се ангажират с тълкуване на предложените от топлофикациите цени. От КЕВР обясняват, че досега са доказали, че защитават със своите решения обществения интерес.

Исканията за нови по-високи цени на парното и топлата вода идват на фона на намаляваща цена на природния газ. В момента тя е 54,76 лева. За сравнение, заложената в цената на парното за миналата година цена е 88,12 лева. Единствено през декември реалната цена на газа е близка до прогнозната. Средно с една четвърт е отклонението между реална и заложена в цените стойност.

„Газът е по-евтин към момента, по-евтин беше и през предходната зима отколкото се очакваше, но тук е въпросът каква ще бъде прогнозата за следващия регулаторен период когато ще действат тези цени“, обясни Кремен Георгиев.

В своето заявление топлофикациите са предложили и нови цени на тока произвеждан от тях. Средно те настояват за намаление от почти 28%. Единствено топлофикацията в Русе, която е на въглища, иска увеличение от 3%. Проверка на сайта на Електроенергийния системен оператор показва, че към обяд близо 5 на сто от тока в България се произвежда именно от топлофикациите.

„Работата на КЕВР е, че ако той увеличи на някои топлофикации цените на тока по причини, че там отиват повече разходи, това ще намали цената на топлинната енергия на същата тази топлофикация“, каза още Кремен Георгиев.

Възможно е намалението на цените на тока, произвеждан от топлофикациите, да се превърне в увеличение, а исканото поскъпване на парното и топлата вода – в намаление. До дни се очаква КЕВР да публикува заявленията и за нови цени на тока от юли.

bntnews.bg

Прочетете още:

85% от българите имат собствен имот, но 22% не могат да го отопляват