16 май 1896 г.: Обявена е програмата за отбелязването на имения ден на Княз Фердинанд I

Титулна страница от "Варненски общински вестник"

libvar.bg

По случай предстоящия на 18 май имен ден на българския Княз Фердинанд I, на 16 май 1896 г. помощник-кметът на Варна, Стефан Явашчиев подписва официалната програма за планираното градско тържество. Сутринта в празничния ден щяло да се отслужи богослужение в съборната църква „Успение на Пресвета Богородица“, което трябвало да приключи в 9:30 ч. Половин час по-късно, в Приморския парк духовенството щяло да извърши молебен за дълголетието на Господаря.

Сред присъстващите било планирано да присъстват не само гражданите „от всички съсловия в града“, а и всички началници на религиозните общини, църковните и училищни настоятелства, учениците и ученичките от всички училища в града – държавни, обществени и частни. Всички дюкяни, магазини и „въобще продавници“ трябвало да останат затворени до приключването на молебена.

След това щял да тръгне парад на войските от местния гарнизон, а следобед от 17:00 ч. до 21:00 ч. вечерта в градската приморска градина щял да свири военният оркестър. През целия ден градът трябвало да бъде окичен с „народни знамена“, а вечерта – осветен. Всички граждани и гражданки били поканени да присъстват на тържеството.

„ВАРНА новини“

Прочетете още:

Отбелязваме паметта на скромен Божи угодник