Нощно кино с Петър Вълчанов във Варна

НОЩНО КИНО С ПЕТЪР ВЪЛЧАНОВ

Форматът “НОЩНО КИНО” продължава своят звезден сезон с един от най- успешните български кинорежисьори – Петър Вълчанов.

В рамките на “НОЩНО КИНО”, освен откъси от филмите на Петър Вълчанов, ще имаме и неверочтната привилегия да гледаме и тийзъра на най-новия му (още в пост-продукция) филм – “Триумф”, както и да си поговорим за творческия му път и предизвикателствата на професията.  ТРИУМФ Стената е паднала. Държавата е в хаос.

В магазините няма хляб, в бензиностанциите няма гориво. Правителства идват и си отиват, докато улиците на София са залети от протестиращи. На около 30 км от там, в пълна тайнственост, експертна група от висши военни и екстрасенси копае дупка в земята в търсене на извънземно наследство, което ще направи България отново велика. Петър Вълчанов е завършил НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ със специалност филмова и телевизионна режисура в класа на проф. Людмил Стайков. 

В тандем с Кристина Грозева се ангажират с различни телевизионни проекти, създават филма „Аварийно кацане“ (2010); съвместно пишат и режисират късометражния филм „Скок“ (2012), който е номиниран за Европейските филмови награди през 2013 година.  „Урок” (2014) е дебютният им пълнометражен игрален филм, на който Петър Вълчанов и Кристина Грозева са сценаристи и продуценти.

С награди от фестивалите в Сан Себастиан, Варшава, Токио, Солун, Анже и Гьотеборг „Урок“ се превръща в най-награждавания филм от новото българско кино.  „Слава“ (2016) печели Почетен диплом на журито на IFFS – Международен филмов фестивал Локарно и още 30 отличия и 15 номинации. А филмът „Бащата“, с Иван Бърнев и Иван Савов в главните роли, е отличен с награда „Кристален глобус“ от фестивала в Карлови Вари през 2019 г.

Събитието е част от програмата на Форум БУНА.

Прочетете още:

Вирусолози: Новият Ковид „Флирт“ заобикаля ваксините