Русия и Китай се обявиха за буферни зони между ядрените сили

Владимир Путин и Си Дзинпин

снимка: АП/Сергей Гунеев

Русия и Китай се обявиха днес за обособяване на буферни зони между ядрените сили и военните съюзи, съобщи ДПА.

„Ядрените сили трябва да поддържат глобална стратегическа стабилност  и да спазват принципа на равната и неделима стабилност, а не да посягат взаимно на жизнените си интереси“, се казва в съвместно изявление на руския и китайския президент, Владимир Путин и Си Дзинпин.

В частност трябва да се избягват „разширяването на военните съюзи и коалиции и създаването на военни предмостия пряко на границите на другите ядрени сили“, пише в текста, публикуван след срещата на двамата лидери в Пекин.

Декларацията най-вероятно е насочена най-вече срещу планираното присъединяване на Украйна към НАТО, отбелязва ДПА.

Русия оправдава инвазията си в съседната държава с разширяването на западния алианс на изток. Ядрената сила смята сигурността си за застрашена от възможното членство на Украйна във водения от САЩ военен съюз.

Китай, който е официално неутрален в конфликта, не осъди руската война срещу Украйна.

Двете страни обвиниха също така Съединените щати, че разполагат ракети със среден обсег в Европа и Азиатско-тихоокеанския регион.

„Става дума за създаването на глобалната противовъздушна система на САЩ и разполагането на нейния потенциал в различни части на света, в космоса, и разширяването на потенциала за високопрецизни неядрени оръжия в Европа и южната част на Тихия океан“, пише още в общото изявление.

bta.bg

Прочетете още:

Politico разкри какъв таен алъш-вериш върти Турция с руския петрол