Лош мерник! 71-годишен поет е стрелял по словашкия премиер Роберт Фицо, мъжът е в ареста

Покушението и Фицо.

Колаж indianexpress.com

Министърът на здравеопазването на Словакия каза в събота, че прогнозата за премиера Роберт Фицо е „положителна“ след опит за убийство, а съдът постави атентатора в предварителен арест.

Фицо е в болница от сряда, когато атентаторът единак го простреля четири пъти, включително в корема. Премиерът претърпя петчасова операция в сряда и друга операция в петък, и двете бяха извършени в болница в централния словашки град Банска Бистрица. Вчерашната операция, която продължи два часа, допринесе за положителна прогноза за здравословното състояние на премиера, каза пред журналисти здравният министър ж-га Зузана Долинкова. „Състоянието на премиера е стабилно, но въпреки това продължава да е тежко“, допълни тя.

В същото време заподозреният стрелец, идентифициран от словашките медии като 71-годишния поет Юрай Чинтула, беше поставен в предварителен арест от специален наказателен съд в град Пезинок североизточно от столицата Братислава. „Причината… е опасения за потенциално бягство или че престъпната дейност може да продължи“, каза говорителят на съда Катарина Куджакова пред AФП.

Решението последва искане от прокурор, направено в петък. Чинтула беше обвинен в предумишлен опит за убийство по-рано. Фицо беше прострелян, докато вървеше да поздрави привърженици след правителствено заседание в централния миньорски град Хандлова.

Министърът на вътрешните работи Матус Сутадж Есток каза по-рано, че ако един от изстрелите „минеше само няколко сантиметра по-високо, щеше да уцели черния дроб на премиера“.

Министърът на отбраната и вицепремиерът Роберт Калинак, най-близкият политически съюзник на Фицо, каза, че премиерът е в съзнание и състоянието му позволява да се възстанови. „Не мисля, че той може да бъде откаран в Братислава през следващите дни, състоянието му все още е тежко“, каза той пред репортери пред болницата.

Калинак каза пред новинарския канал TA3 по-късно в събота, че Фицо е получил четири огнестрелни рани, две леки, една средна и една тежка. Той добави, че лекарите са отстранили целия потенциално инфекциозен участък от раните му по време на операцията в петък. „Организмът ще отнеме четири-пет дни, за да започне да се преборва с подобни рани, но още не сме стигнали дотам“, каза Калинак, приветствайки добрата физическа форма на премиера, известен като запален бегач и привърженик на фитнеса

59-годишният Фицо пое поста през октомври, след като неговата центристка популистка партия Smer спечели общи избори. Това е четвъртият му мандат като министър-председател. Той се обяви за мир между Русия и словашката съседка Украйна, както и за спиране на военната помощ за Киев, което неговото правителство по-късно направи. Калинак каза, че правителството ще продължи без Фицо „според програмата, която той е очертал“, включително две срещи следващата седмица.

БГНЕС\АФП

Прочетете още:

Роберт Фицо може да остане парализиран за цял живот