Politico: НАТО рано или късно ще изпрати войски в Украйна

Русия НАТО

iStock/Getty Images

По-рано New York Times съобщи, че Киев на фона на настъплението на руските войски е помолил НАТО да помогне за обучението на новобранци близо до фронтовата линия. Председателят на Обединения комитет на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ Чарлз Браун отбеляза, че разполагането на инструктори от НАТО в Украйна изглежда неизбежно.

Според източника НАТО на този етап няма планове да изпраща войски в Украйна.

„Те (представителите на алианса) считат, че това (изпращането на войски) ще се случи рано или късно, поне за обучение и подкрепа“, се казва в публикацията на Politico.

По-рано френският президент Еманюел Макрон заяви, че не изключва възможността да изпрати войски в Украйна, ако Руската федерация пробие фронтовите линии и е налице молба от Украйна. Според него „много държави“ са се съгласили с подхода на Франция за възможното изпращане на войски.

Прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков нарече опасна риториката на Париж и Лондон относно възможността за изпращане на войници в Украйна. От Кремъл заявиха също, че са им добре известни думите на Макрон, че темата за изпращане на военни в Украйна е била обсъждана в Европа, както и неговата позиция за нанасяне на „стратегическо поражение“ на Русия.

От Кремъл отбелязаха още, че редица страни поддържат „доста трезва оценка за потенциалните опасности от подобно действие и потенциалната опасност от пряко въвличане в горещия конфликт“. Това абсолютно не е в интерес на тези страни, те трябва да си дават сметка за това, добавиха от Кремъл.

Руският външен министър Сергей Лавров отбеляза, че всеки товар, който съдържа оръжия за Украйна, ще стане легитимна цел за Русия. Според него САЩ и НАТО участват пряко в конфликта, включително не само като доставят оръжия, но и чрез обучение на военен личен състав във Великобритания, Германия, Италия и други страни.

Източник: News Front

Прочетете още:

Кои са най-безопасните места при ядрена Трета световна война?