Потника готов за капитулация: Всеки ден от войната е пагубен за Украйна, за Русия и за всички нас

Румен Радев

Снимка БТА - архив

Всеки ден, в който войната продължава, е пагубен и за Украйна, и за Русия, и за всички нас, каза пред журналисти в Ямбол президентът Румен Радев.

Държавният глава (наричан в социални мрежи и медии и „Потника“), призова за глас на разума и за дипломатически усилия за мир, а „не за непрекъснато наливане на оръжия“.

„С оръжие и без оръжие ние отиваме към сходен изход и трябва да си даваме сметка -разликата ще бъдат хиляди човешки жертви и една опустошена страна, за която ние ще трябва впоследствие да плащаме, това е неизбежно“, допълни Радев, цитиран от БТА.

Според него тази война ще се разраства.

„Неприемливо е в европейските общества да се насажда нетърпимост към чуждия глас и омраза. Неприемливо е продължаването на войната и невъзможната победа над Русия да се представят като единствен възможен изход. Опитът за убийство на европейски премиер Роберт Фицо от радикализиран фанатик заради подкрепата му за мира е показателно за последствията от тази насаждана нетърпимост към чуждото мнение“, допълни Румен Радев.

Той дори си позволи да говори от името на гражданите на ЕС.

„Всички кръвопролития започват с милитаристки призиви, които нямат място в Европа. Всеки опит страстите от войната и насилието да се пренасят тук не водят до нищо добро. За такива действия трябва да се търси отговорност“, вдигна бяло знаме президента.

И направи инсинуацията, че на тези и на следващи избори българите ще избират между войната и мира.

Прочетете още:

Кои са най-безопасните места при ядрена Трета световна война?