7-те най-добри храни за черния дроб

болежки в черния дроб

Снимка puls.bg

Как да подпомогнем черния дроб, който произвежда холестерол, но без да пием хапчета или да харчим излишни пари в аптеката?

Въпросът как да се поддържа нормалната функция на черния дроб, особено ако трябва да приемате статини за висок холестерол, често тревожи пациенти с хронични заболявания. Мнозина са чували за безполезността на различни хранителни добавки, които уж почистват черния дроб.

Но никой не е отменил полезните свойства на продуктите, които са доказани. Така че защо не приемете съветите на лекарите и не добавите към диетата си нещо, което наистина работи в полза на нашия най-важен филтърен орган?

Както знаете, в тялото черният дроб неутрализира чужди и токсични съединения, а също така произвежда холестерол и премахва излишъка му.

 Черният дроб разгражда хранителните вещества. В черния дроб се съхраняват въглехидрати, протеини, мазнини, хормони, витамини, минерали, желязо, витамини A, D, K, B12 и фолиева киселина. Биохимично обработва стероидни хормони, билирубин, лекарства, алкохол…

Седем храни, които е нужно да консумирате активно, за да поддържате черния си дроб

1. Всички видове кръстоцветни зеленчуци. Това са различни видове зеле (от броколи до брюкселско зеле), салати, рукола, спанак, хрян, репички, ряпа, репички.

2. Яйца. Те съдържат много протеини и холин, който регулира холестерола.

3. Кълнове (всякакви). Това са кълнове, които се отрязват на 7-10-ия ден след сеитбата. И това са не само покълнала пшеница, овес, елда, грах, но и млад зелен лук, пресен киселец, босилек, копър, листа от цвекло и микрозелени.

4. Цвекло. Подобрява дейността на жлъчка, а листата на цвеклото съдържат най-голямо количество калий от всички храни.

5. Чесън.

6. Всички видове мазни риби. Това включва не само сьомга и камбала, но и херинга и скумрия.

7. Лимон. Цитрусът намалява възпалението и премахва мазнините от черния дроб.

actualno.com

Прочетете още:

Десети абитуриентски бал за кучета се проведе в Калифорния