Крем карамел с козунак във форма за кекс

ВАРНА новини лого

Източник Потребител#338995, gotvach.bg

Продукти:
козунак – около 1/2
захар – 1/2 ч.ч. (за карамелизиране)
прясно мялко – 1 литър
яйца – 8 бр.
захар – 1 ч.ч. (за сместа)
ванилия – 2 пакетчета

Приготвяне:
Карамелизираме захарта. Карамелизирането се започва на силен котлон без бъркане не захарта. След няколко минути захарта ще почне да пуши, тогава намалете котлона и само разклатете съда малко и пак оставете и така, докато се втечни цялата захар.

След това изливаме карамелизираната захар във формата и нареждаме начупения стар козунак (може и нарязан на филийки).

Слагаме на котлона прясното мляко със захарта леко да се затопли.

През това време разбиваме яйцата в отделен съд.

Когато млякото се затопли, го прибавяме към яйцата. Добавяме ванилийките и разбъркваме.

Готовата смес прецеждаме през сито (за брашно), за да премахнем излишната пяна, за да се избегнат шупли.

С готовата смес заливаме козунака и слагаме на водна баня да се пече крем карамелът на 180°C на предварително загрята фурна за около 1 ч.

Готовият крем карамел с козунак във форма за кекс изчакваме да изстине и го обръщаме в поднос. Получава се много вкусно, всеки ще го хареса!

Прочетете още:

Вкусни кифлички с мармалад