Крем карамел с козунак във форма за кекс

Източник Потребител#338995, gotvach.bg
Продукти:
козунак – около 1/2
захар – 1/2 ч.ч. (за карамелизиране)
прясно мялко – 1 литър
яйца – 8 бр.
захар – 1 ч.ч. (за сместа)
ванилия – 2 пакетчета
Приготвяне:
Карамелизираме захарта. Карамелизирането се започва на силен котлон без бъркане не захарта. След няколко минути захарта ще почне да пуши, тогава намалете котлона и само разклатете съда малко и пак оставете и така, докато се втечни цялата захар.
След това изливаме карамелизираната захар във формата и нареждаме начупения стар козунак (може и нарязан на филийки).
Слагаме на котлона прясното мляко със захарта леко да се затопли.
През това време разбиваме яйцата в отделен съд.
Когато млякото се затопли, го прибавяме към яйцата. Добавяме ванилийките и разбъркваме.
Готовата смес прецеждаме през сито (за брашно), за да премахнем излишната пяна, за да се избегнат шупли.
С готовата смес заливаме козунака и слагаме на водна баня да се пече крем карамелът на 180°C на предварително загрята фурна за около 1 ч.
Готовият крем карамел с козунак във форма за кекс изчакваме да изстине и го обръщаме в поднос. Получава се много вкусно, всеки ще го хареса!
Прочетете още: