НАТО вече има модел за защита на Украйна, който може да обърка сметките на Путин

НАТО

Западът вече има ефективен модел за защита на Украйна от руски въздушни атаки. Този модел беше ясно демонстриран по време на иранската атака срещу Израел през април.

Бившият генерален секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен по-специално изрази убеждението, че ракети прехващачи могат да бъдат изстреляни от територията на страни от НАТО, съседни на Украйна, като Полша и Румъния, за да покрият поне западните украински региони, пише американскотоиздание Business Insider..

Според Frankfurter Allgemeine Zeitung както управляващите, така и опозиционните партии в Германия изразяват подкрепа за идеята за защита на регионите на Украйна, граничещи с НАТО. Например Родерих Кизеветер, политик от опозиционния Християндемократически съюз и бивш офицер от генералния щаб на Бундесвера, сравни отбраната на Украйна с усилията на Запада да попречи на 300-те ракети и дронове, изстреляни от Иран, да ударят Израел през април, съобщава „Фокус“.

„Западните страни биха могли да защитят част от украинското въздушно пространство близо до територията на НАТО и да свалят руски дронове и ракети. Това ще намали тежестта върху украинската противовъздушна отбрана и ще им позволи да защитят фронта. Както в случая с Израел, където Франция, Великобритания и др. помогнаха, те няма да станат враждуващи страни“, заяви Кизеветер в коментар за Business Insider.

Това мнение споделя бившият генерален секретар на НАТО Расмусен.

Прочетете още:

Politico: НАТО рано или късно ще изпрати войски в Украйна