Техническата грешка на матурата по БЕЛ не е важна за окончателната оценка, смятат от СРСНПБ

ученици

снимка: gettyimages

Техническата грешка на държавния зрелостен изпит по БЕЛ не е от съществена важност за окончателната оценка. Министерството на образованието и науката е редно да отреди на всички зрелостници 4 точки или да бъде анулирана задача 13 от изпита.

Няма никакво значение дали грешката е при предварителната подготовка (форматиране) на изпита или не е констатирано по време на отпечатването на училищно ниво. Това заявиха в позиция директорите и заместник-директорите от Съюза на ръководителите в системата на народната просвета в България.

За да сме максимално точни техническата комисия при отпечатването на задачите има важна роля за размножаване на материалите, но не отговаря за съдържателната част. Нито комисията, нито директорът знаят дали трябва да има диаграма към задачата или не трябва да има, се допълва в позицията.

При провеждането на изпити винаги е възможно допускането на технически грешки. Важното е те да не са от съществено значение за окончателното оценяване на явяващите се. В настоящата ситуация, при която за МОН е ясно, че съществува мултиплицирана техническа грешка, е съвсем уместно да се вземе решение на национално ниво и това да не се отрази върху оценката на нито един зрелостник, както и да не бъде основание за оспорване на крайните резултати, заявяват още от СРСНПБ.

bntnews.bg

Прочетете още:

ВУЗ-овете получават обещаните 39 млн. лв. утре