Варна е домакин на Световната купа по спортна гимнастика за пета поредна година

Състезанието ще се проведе в периода от 23 май до 26 май в Двореца на културата и спорта, входът за всички зрители е безплатен

плакат на събитието

Състезатели от рекорден брой държави – общо 37, ще пристигнат във Варна за 8-та Световна купа по спортна гимнастика. Емблематичното събитие се порвежда за 5-та поредна година в морската столица. Тазгодишното издание започва на 23 май в Двореца на културата и спорта и ще приключи три дни по-късно на 26 май. За отличия в надпреварата ще се борят над 130 спортисти. Събитието се организира от Българска федерация по спортна гимнастика и Община Варна.

Програмата предвижда на 23 май и на 24 май да се проведат квалификациите. Финалите на отделни уреди ще бъдат на 25 и 26 май.

Входът за всички фенове на събитието в Двореца на културата и спорта е свободен.

По данни на организаторите, в тазгодишното издание на Световната купа по спортна гимнастика, България ще се представи с максимален брой състезатели, както при жените, така и при мъжете. Любителите на спортната гимнастика ще имат възможността да се насладят на изпълненията на европейския вицешампон Валентина Георгиева, както и на представянето на други национални състезатели.

Родните ни спортисти ще се борят за призови места в конкуренция с редица изявени и доказани гимнастици, сред които Артур Давтян от Армения – бронзов медалист от олимпийските игри в Токио 2020, световен и европейски шампион на прескок. Участие ще вземат и европейският вицешампион от Римини`24 Олег Верняев (Украйна), носителят на бронзов медал от първенството на Европа на земя Кристофър Мезерош (Унгария), неговият сънародник – европейският шампион за младежи в многобоя Ботонд Молнар (Унгария), както и носителят на бронзово отличие от Римини – Назар Чепруни (Украйна).

Тройната златна медалистка от Световната купа във Варна 2021 – французойката Алин Фрийс (Франция), също се завръща тази година в търсене на нови отличия. Сред останалите силни състезатели се откроява и Елизабет Сеитз (Германия), която е носител на бронзов медал от европейския шампионат в Анталия.

Прочетете още:

Грациите на КХГ „Черно море“ носят 19 медала след фурор на турнир„Алегро“