Над 12 000 индийци чакат да започнат работа у нас

Ричард Алибегов - председател на БАЗ

bgtourism.bg

Проблемът с наличните кадри в сферата на обслужването в България е налице от години. Ресторантьори и хотелиери отдавна алармират, че няма достатъчно работна ръка. Наемането на служители от трети страни също „удря на камък“, коментира председателят на Българската асоциация на заведенията (БАЗ), Ричард Алибегов. Той каза, че до сега не са взети мерки външните ни консулства да се попълнят както трябва, няма кой да обработва документите на желаещите да дойдат да работят у нас и като резултат – бизнесът страда.

По думите му, ако преди няколко години делът на работната ръка от чужбина е бил много малък и е нямало проблем да изчакаш 2-ма, 3-ма човека, сега са необходими 30%-40% от персонала. „27 000 души работна ръка липсват в момента по Черноморието“, изтъкна председателят на БАЗ и подчерта, че в момента само от Индия има над 12 000 – 13 000 заявки на работници за работа у нас, а в Делхи е назначен един човек, който ги обработва. „Този човек и да не спи, и 24 часа в денонощието да работи, пак няма да има възможността да обработи тези хора и ще се случи така, че хотели с голяма леглова база по Черноморието няма да могат да отворят, заради незначителен брой хора на работа“, посочи още той.

Обобщавайки мнението на членовете на БАЗ, Алибегов апелира този процес да се активизира, защото всичко останало няма никакво значение, ако няма работна ръка и изтъкна, че у нас административните процедури са най-тромави. Ако на една хърватска фирма, например, са й необходими 2 седмици, за да си придвижи документите, у нас процедурата отнема 2 месеца, посочи той.