Безкрайно нагъл! Минчев за записите с „кеша“: В тях няма нищо фрапантно, опитваме да събираме пари

Никола Минчев

Снимка БГНЕС - свободен сайт

В тези записи (за КЕШ-а) няма нещо, което да повдига чак толкова много вежди. От това, което излиза като твърдян запис, се вижда, че една партия се опитва да събира пари за кампанията си. Това не е нещо стряскащо, няма нищо толкова фрапантно“.

Това заяви бившият председател на парламента и настоящ кандидат за Европарламента Никола Минчев по повод изтеклите записи от партийна сбирка на ръководството на ПП, където Асен Василев, Кирил Петков, Лена Бориславова и Николай Денков търсят начини да събарят кеш пари.

Припомняме, че на тази сбирка Асен Василев казва на останалите: „Ние скрит кеш имаме… Ако стигнем трите милиона… А официалния кеш със сигурност е драма и … И някои от тези… са готови да дадат кеш, но не са готови да го дадат официално.“

Думите на Кирил Петков пък са: „Ма аз не знаех, че имаме кеш. Аз си мислех, че нямаме кеш…Ако е два милиона, трябват още … кеш… Ако има кеш в торби, това е по-малко… Въпросът е да има въобще кеш“.

„За това с кеша трябва да се произнесе специалист – кое е автентично и кое не. Въпросът с автентичността е на първо място. Второ – дори да има някакви теми, свързани с пари, които не са дадени по банков път, изобщо, ако това съществува в политическия живот, трябва да се запитаме защо хората се страхуват да дават пари на партии, нямам предвид на ПП-ДБ, а по принцип. И това е защото ги е страх от ответни реакции”, коментира в „Събуди се” по Нова телевизия Никола Минчев.

Според него, по време на предизборна кампания да се включват записи, направени от служби, е абсолютно недопустимо.

„Нещо идентично се случи и по време и на миналата кампания. Когато по средата ѝ тогавашният главен прокурор Иван Гешев направи брифинг, на който пусна части от записи и откровено се намеси в кампанията. Това пак беше в ущърб на ПП-ДБ. Година и половина по-късно видяхме, че нищо не излезе. Това просто са едни предизборни акции”, подчерта той.

Според Минчев записите, за които се коментира, че са от събрание на „Продължаваме промяната”, са в полза на опонентите им – ГЕРБ и ДПС. „Тези записи трябва да удрят по нас”, е мнението му. Запитан дали Алексей Петров е присъствал на някоя от срещите, на които евентуално са направени тези записи, той каза: „Аз лично никога не съм бил на среща, на която е присъствал. И не знам той да е присъствал на среща и да се е срещал с някого от нашата партия”, каза още кандидатът за евродепутат.

По думите му в разговорите, за които се твърди, че са от събрание на „Продължаваме промяната”, няма „нищо толкова фрапантно” и трябва да се докаже дали са автентични. „Какво са си говорили също има значение. Обаче конкретно в тези записи няма нещо, което да повдига чак толкова много вежди. От това, което излиза като твърдян запис, се вижда, че една партия се опитва да събира пари за кампанията си. Това не е нещо стряскащо. Не сме партия, която има 20 млн. в банкова сметка”, уточни Минчев.

Дали след изборите е възможно ГЕРБ и ДПС да бъдат партньори на ПП-ДБ, Минчев уточни: „Дори и да бъдат, това може да стане, само ако ние преценим, че си заслужава да бъдем партньори. Струва ми се все по-трудно предвид начина, по който се развива предизборната кампания, и заради времето преди това. Връщането обратно на масата на разговори става сложно”. Резултатите от вота щели да покажат дали ПП-ДБ ще бъде опозиция.

7dnibulgaria.bg

Прочетете още:

Изтече скандален запис №4! Киро и Асен: Без ИТН, без Слави! Корнела просто иска кеш поток

Купуването и продаването на гласове е престъпление.