Ето от какво печели милиони Явор Божанков

Явор Божанков

Явор Божанков

Фамилията на Явор Божанков е от Горна Оряховица. покойният му баща Явор е един от крупните бизнесмени в страната, които се занимават със скрап. След смъртта му дяловете в компанията “Крис-Р“ си поделят синовете му Явор и Божидар.

Депутатът съвестно декларира това всяка година, но фирмата формално се управлява от брат му, пише „Филтър“.

Явор Божанков е в Управителния съвет и представлява Асоциацията на рециклиращата индустрия. Членове там са големи компании от цялата страна, включително фирмата на Пламен Стоянов-Дамбовеца, който нашумя с ареста си по делото “Октопод“ и с войната си с Цветан Цветанов.

Заради бизнеса на фамилията със скрап Божанков често е атакуван от депутати. Преди месеци например от ИТН го обвиниха, че има влияние върху правителството, защото в държавния бюджет е прието предложение за допълнително разплащане за приемащите скрап и вторични суровини, от което той има интерес.

Другият бизнес на фамилията Божанкови са бързите кредити. В Горна Оряховица брат му има заложна къща, която е сред най-оборотните в областта.

Съпругата на Явор Божанков – Симона, също не е случайна. Тя е дъщеря на Красимир Гърдев. Той е собственик на голяма търговска верига, която има магазини в цялата страна.

ПИК

Прочетете още:

Обвинение и 10 000 лв. гаранция за собственика на револвера, с който стреля детето на Божанков

Купуването и продаването на гласове е престъпление.