В този европейски курорт наемите са толкова високи, че работниците спят в колите си

Ибиса

Ибиса

За мнозина Ибиса е неофициалната парти столица на Европа – място с множество клубове, прекрасни плажове, ресторанти с вкусна храна и множество хотели, които привличат милиони туристи към острова всяка година.

Този поток от туристи е причина за едни от най-ниските нива на безработица в цялата страна, но също така създава предпоставка за един друг проблем – непосилно високите наеми, заради които много хора са принудени да живеят в колите си или на палатка.

Макар да работи като готвач в един от ресторантите на острова, от три години насам Сезар Небрера е принуден да спи в автомобила си, защото не може да си позволи редовно жилище.

„В Ибиса настаняването е много скъпо и става все по-скъпо. Цената на наемите тотално игнорира това колко печелиш на месец. Така че да живея по този начин е алтернатива. По-неудобно е, но ми позволява да продължа да живея на острова“, коментира той пред „Би Би Си“.

Той не е единственият подобен случай, като миналата година дори се стигна до фрапантното признание на местния синдикат на полицейските служители, че поне „трима или четирима“ от служителите на реда са принудени да живеят в личните си превозни средства.

И четирите големи Балеарски острова – Ибиса, Майорка, Менорка и Форментера, изпитват все по-сериозни проблеми с намирането на работна ръка заради скъпите наеми, но ситуацията на Ибиса е най-тежка.

Пред местното издание IB3 работници коментират, че им излиза по-евтино да живеят на остров Менорка и всеки ден да летят със самолет до работа и обратно, отколкото да си наемат жилище на острова.

Един от големите проблеми с жилищата в Ибиса идва от факта, че повечето собственици искат да предлагат само краткосрочно настаняване за туристи, което им носи повече приходи.

Други прибягват до палатки или до споделянето на стаи в апартаменти. За трети решението е да се върнат при родителите си.

„Много хора се оказват в доста мизерни условия. Започваме да виждаме бедни квартали из целия остров. Без възможността да намерим настаняване, което ни позволява да живеем нормално на острова, имаме чувството, че сме изтласкани от него“, коментира говорителят на местната организация на наемателите Даниел Гранда.

Кризата с разходите на живот и повишените лихвени проценти спряха много испанци да купят собствени имоти. С това обаче се създаде ръст в търсенето на жилища под наем и съответно – вдигане на цените.

За последната година средно наемите на Балеарските острови са се увеличили с около 18% при 12% ръст за цяла Испания.

Статутът на Ибиса на туристически център и парти столица (при не особено голяма територия) води до едно сериозно изкривяване на при тези данни. Там вече се наблюдават случаи, при които наемите са поскъпнали с до 40-50%.

Една от причините за това изкривяване се крие в сериозния успех на острова като туристическа дестинация.

С население от едва 160 000 души, Ибиса е приела близо четири милиона туристи миналата година, което е нов рекорд за острова. По последни данни на местното правителство общо 84% от икономическата дейност на района е свързана с туризма.

Това означава много работа – безработицата в град Ибиса, столицата на острова, е малко под 5%, в сравнение с 8% в Мадрид или около 12% в национален мащаб.

Въпреки че местните хотели, ресторанти и клубове осигуряват изобилие от работни места, голяма част от жилищата на острова се предлагат само за краткосрочно настаняване на нощувка. Това ограничава много опциите за жилища за хората, които идват да работят там.

Големият туристически поток в Ибиса изисква и сериозна работна ръка. Когато работещите обаче няма къде да спят, това създава условия за бъдеща криза за туристическия сектор на острова.

Търсенията на квартири показват, че единична стая в апартамент варира между 700 и 1000 евро на месец, докато малък двустаен апартамент струва около 1500 евро.

Консервативното регионално правителство на Балеарските острови, което дойде на власт миналата година, избра да не прилага одобрения от властите в Мадрид Жилищен закон, който се стреми да ограничи наемите в райони на страната, където те са скочили сериозно.

Местната управа смята, че проблемът се крие най-вече в нерегламентираната туристическа дейност – собственици на жилища в жилищни райони на Ибиса, които пренебрегват правилата и предлагат имотите си за краткосрочно наемане от туристи.

Според локалното законодателство собственици на такива апартаменти трябва да ги отдават за срок от поне 6 месеца наведнъж.

Хуан Мигел Коста, човекът, който ръководи туризма в Ибиса, обяснява, че с краткосрочни наеми собствениците на жилища изкарват повече пари, отколкото биха от по-дългосрочни наематели.

Въпросът е, че не навсякъде е позволено имотите да се отдават през AirBnb, Booking и други подобни платформи, тъй като местните власти искат да има разделение между жилищните и туристическите квартали.

Нарушенията обаче са много. Местното правителство казва, че от 2019 г. насам е наложило глоби за близо 4 млн. евро, свързани с незаконна дейност в туристическия сектор.

Ирония на жилищната криза в Ибиса е, че сега тя заплашва да подкопае същата туристическа индустрия, която е в основата на кризата с наемите. Защото макар заплатите да се вдигат, това не покрива все по-големите разходи за живот.

А ако това продължава, все по-често работниците, които идват на острова в търсене на работа, ще започнат да се ориентират към други места.

pochivka.blitz.bg

Прочетете още:

Качеството на морската вода е добро, каза във Варна служебният министър Петър Димитров