Павел Христов, кандидат за народен представител от ГЕРБ-СДС: Държавата трябва да подкрепи Варна и региона, както го правеха правителствата на ГЕРБ

Павел Христов от ГЕРБ-СДС Варна

Павел Христов е политик, народен представител от ГЕРБ в XLII, XLIII, XLIV, XLV, XLVI, XLVII и XLVIII НС.  Преди да влезе в Народното събрание, е бил общински съветник от ГЕРБ в Община Варна, оглавявал е комисиите „Младежки дейности и спорт“ и „Социални дейности и жилищна политика“ в Общински съвет – Варна.

Как вижда развитието на Варна и какво трябва да се подобри – кандидатът за народен представител в интервю за „ВАРНА новини“.

Кои са най-важните проекти, свързани с Варна, стопирани от ПП през последните три години?

„Промяната“ не само спря проекти, важни за Варна, а умишлено забави с години развитието на цяла Северна България. Магистралите „Хемус“ и „Черно море“ имат много повече от регионален характер – те са важни за страната като цяло. Със съжаление ще кажа, че втори мост над Варненското езеро днес изглежда като смела мечта, а не като проект с реални измерения, заради некомпетентността на ПП. Икономическата зона от Варна до Слънчево можеше днес да е в напреднал етап, а не само парче хартия, което отлежава по бюрата в министерски кабинети. Дори само с тези проекти Варна и северната част на страната можеха вече да догонват икономически южната, но, уви, това остава за след изборите, ако успеем да създадем стабилно правителство. А експертност и подкрепа за тези проекти без ГЕРБ-СДС няма как да има. Вече три години гледаме немощните им напъни за управление, които, в крайна сметка, май ще се окажат обикновен пладнешки обир!

Как могат да се привлекат чуждестранни инвестиции в града?

Формулите за привличане на чуждестранни инвестиции не са много. На първо място винаги е стабилна държава с предвидима данъчна политика, както и спокойна среда за работа, а не политически турбулентна и всекидневно губеща перспективи за Еврозоната, каквото е състоянието ни през последните години. Растящите инфлация и дълг не помагат репутацията ни пред външните инвеститори да се подобри!

На второ място, трябва да излезем от клишетата за кметове-мениджъри. Трябват кмет и администрация, които активно да търсят партньорства, да “извиват ръцете” на правителствата, за да получат подкрепа за каузите на Варна, както и непрестанно да търсят лоби за сериозните инфраструктурни проекти, за които говорихме в предходния въпрос. В страната вече има достатъчно добри примери, както с малки общини, така и с големи, сходни на морската столица. Партньорството с останалите общини трябва също да намери своето място в дневния ред на варненските политици, защото има населени места, които предлагат чудесни условия за бизнес, промишленост, туризъм, култура и т.н. Няма нужда да се търси концентрация само в областния център.

С какво трябва да подпомогне държавата развитието на Варна през следващите четири години?

Държавата трябва да си влезе в ролята и да поднови подкрепата си за регионите така, както го правеха правителствата на Бойко Борисов и ГЕРБ. Големите проекти няма да се изготвят от само себе си, а общините нямат ресурса да се справят сами. В спешен порядък трябва да се овладеят дълга и последствията от инфлационната спирала през последните години. Повече от наложително е светкавичното отваряне на всички инструменти за финансиране – европейски програми, Планът за възстановяване и устойчивост, бюджетни механизми и т.н., за да може във Варненска област да се поднови работата по проектите, и инвестициите да не са мираж. Стабилността и адекватността в политиката трябва да са приоритет след изборите, а това е постижимо само с работещо правителство с доминираща и лидерска роля на ГЕРБ-СДС. Спешно трябва да потвърдим целите си: присъединяване към Шенген и по суша, както и пълноправно членство в Еврозоната, защото през последните години “Промяната” и лидерите ѝ ни отдалечаваха целенасочено от този път. Само така Варна може да възвърне стремежа си да се превърне в икономически двигател на Черноморието и Северна България. Тук не трябва да се подценява и ролята на кмета и общинската администрация, защото сегашният кмет, Благомир Коцев и екипът му се провалят зрелищно, а варненци все повече се чувстваме неглижирани в решаването на дори елементарни проблеми, като сметоизвозването или асфалтирането на улиците например.

Павел Христов

преференция 105

Купуването и продаването на гласове е престъпление!