МФ: Законът за еврото може да бъде гласуван до края на лятото от парламента

евро

Pixabay

Законът за еврото може да бъде гласуван до края на лятото от Народното събрание, каза зам.-министърът на финансите Методи Методиев.

Той участва в конференцията „Въвеждане на еврото – рискове и предизвикателства. Опитът на Хърватия“, предава БТА.

Законът за въвеждане на еврото, който се подготвя през последната година и половина и за чиято подготовка е черпен опит от Хърватия, е част от националното законодателство и като такъв не е обект на оценка от страна на Европейската комисия в редовния конвергентен доклад, уточни Методиев.

По линия на инфлацията, зам.-министърът на финансите каза, че моделите на МФ показват, че България ще покрие този критерий до края на годината.

„Последните данни за инфлацията потвърждават тенденцията за спад, но понижението още не е достатъчно“, посочи Методиев, цитиран от БТА.

Той потвърди отново, че България може да поиска извънреден конвергентен доклад веднага щом е покрила всички номинални критерии за членство в еврозоната. Инфлацията към този момент е единственият от критериите, които страната не покрива.

Прочетете още:

Павел Христов, кандидат за народен представител от ГЕРБ-СДС: Държавата трябва да подкрепи Варна и региона, както го правеха правителствата на ГЕРБ