Три отбора на „Хера – Варна” стигнаха хандбалните финали

хандбалнистки

Клуб „Хера – Варна” класира три формации в различните възрастови групи за финалите на държавния шампионат по хандбал за момичета. Това стана ясно след изиграване на всички турнири от зоновите първенства. Младите варненски таланти са в зона „Черно море”.

Първи на терена излизат девойките до 16 години. Мачовете, които ще излъчат медалистите, са от 31 май до 2 юни в Габрово. За разпределение на отличията спорят шест отбора, а жребият прати „Хера – Варна” в предварителна група с „Етър 64” (Велико Търново) и ХК „Панагюрище”. В другата група са ХК „Бъки” (Габрово), ХК „Бяла” и ХК „Сливница”.

С тези срещи обаче не приключват ангажиментите на девойките на „Хера – Варна”. На 6 и 7 юни в Кранево ще се завъртят мачовете от държавния турнир по плажен хандбал в същата възрастова група. Тук съперници на варненки в групата са ХК „Бяла”, ХК „Хасково” и ХК „Бъки” (Габрово). Този турнир е изключително важен, тъй като ще определи селекцията за националния отбор, който ще представи България на европейското през юли във Варна.

„Гордея се с тези момичета, които поставиха началото на „Хера – Варна” преди три години. Каквото и да се случи на финалите, за мен е най-важно, че играят с желание, а след загуба се връщат в залата още по-жадни за тренировки и успехи”, коментира Николинка Янкова, президент на клуба, която води и тренировките на момичетата. Идния месец са поредните две изпитания за талантите от „Хера – Варна”. От 14 до 16 юни в Хасково са финалите на момичетата до 12 години. От зона „Черно море” за там визи вземат „Хера – Варна”, „Бяла” и „Шумен 98”.

Жребият за предварителните групи все още не е ясен. От 27 до 30 юни във Велико Търново са финалните срещи от първенството за момичета до 14 г. Там варненки ще пратят отбор от зона „Черно море” заедно с „Бяла” и „Мартен 67” от Русе. За отличията ще спорят 12 тима от цялата страна. „С тези две възрастови групи пряк помощник в работата ми е Габриела Янкова. Тя е действащ състезател със скромен, едва шестгодишен опит. Минала е през школата на Йордан Джипов и настоящ треньор Николай Топузаков”, допълва Николинка Янкова. Тя оценява положително факта, че има подкрепата на спонсори и родители, а все повече момичета предпочитат заниманията в хандбалната зала пред загубата на време с вперения поглед в айфона или изкушенията на улицата.

Пресслужба на „Хера – Варна”

Прочетете още:

Победа и загуба за „Комодор” в елита