Броят на ранените при пътни инциденти във Варненска област се увеличава

полиция

снимка: БГНЕС

Статистиката на пътнотранспортните произшествия във Варненска област сочи, че броят на ранените при такива инциденти се увеличава. Това стана ясно по време инициирана от областния управител на крайморския град проф. Андрияна Андреева среща с представители на сектор„Пътна полиция“ при Областната дирекция на МВР, съобщиха от пресслужбата на областна администрация. Причината за срещата са зачестилите катастрофи със загинали и ранени в региона.

Към 28 май тази година регистрираните пътни нарушения са 44 298, а общо отчетените за цялата 2023 година са 154 000.  Общо 321 са случаите на шофьори, които са управлявали автомобилите си след употреба на наркотици. Данните сочат, че броят им расте, въпреки завишения контрол, регулярните и инцидентни проверки, които се извършват от контролните органи по пътищата. В цялата област се отчита спад на броя на загиналите при пътнотранспортни произшествия.

За двата пътни инцидента във Варна, при които в единия загина пешеходец, а при втория четирима души бяха ранени на автобусна спирка, ръководителят на „Пътна полиция“ главен инспектор Петко Камбуров обясни, че те са възникнали вследствие на неопитност на водачите, а не на дрифтиране на автомобилите, както се тиражира, уточняват от пресслужбата. От пътната полиция смятат, че младите шофьори не са достатъчно добре обучени да шофират безопасно. МВР от своя страна е започнало да оборудва контролните органи с камери, отчитащи скоростта на движение и в градска среда.

Началникът на пътната полиция е информирал, че съвместно с Областно пътно управление са набелязани участъци в областта с отчетена концентрация на катастрофи и са били отправени предложения за обезопасяването им с помощта на монтиране на гъвкави ограничителни сигнални елементи.

Участниците в срещата обсъдиха предложението на професор Андреева за тематично подготвена информационна кампания за пътна безопасност, насочена към навършващите пълнолетие бъдещи шофьори на МПС, която да бъде организирана и провеждана съвместно между всички заинтересовани институции от държавната и местната власт, допълват от пресслужбата на областта администрация.

bta.bg

Прочетете още:

Заместник-кметът Илия Коев към децата от „Ваканция здравей!“: Пожелавам ви забавна и интересна ваканция, но играйте безопасно и бъдете отговорни