Да се направи нов ЗУТ и да се дигитализират процесите, искат от гилдията на архитектите във Варна

Даниел Митов, Николай Костадинов, Красен Кралев, Бранимир Балачев, арх.Марин Велчев

Пресцентър ПП ГЕРБ-Варна

Законодателните реформи, които искат от гилдията на архитектите, бяха представени от председателя на Камарата на архитектите във Варна, арх. Марин Велчев. Те засягат основно създаването на нов регламент за т.нар. двуфазно проектиране – въвеждане на т.нар. графични стандарти като допълнение към текстовата част, за да няма различни тълкувания, въвеждане на фигурата „главен проектант“ и др.

Като инициатор на идеята за дигитализиране на множество административни процеси, водачът на листата Даниел Митов коментира, че от последното правителство на ГЕРБ е заложено и се подготвя издаването на нови лични карти с чип. „С тях и наличието на терминал на компютъра ще може да се влиза в единния портал на правителството и оттам да се прави всичко на всяко ниво – дали ще е общинско, дали ще е със съдебната система (свидетелство за съдимост, например) и т.н. Това ще направи тези процеси абсолютно различни, прозрачни – имаш дигитална следа кога, в какъв час си пуснал нещо, какъв срок има администрацията да отговори и се спира с ходенето по етажи на институции“, обясни Митов.

Според народния представител и кандидат за нов мандат от коалиция ГЕРБ-СДС, адв. Бранимир Балачев, трябва да се състави една пространна комисия от специалисти, която да започне да изготвя новия закон. „Той няма да бъде готов за 2 месеца, но вече имаме 20-годишен опит и практика, на база на които да се изготви нещо максимално функционално, предвид, че вече сме и в Европа, където има реципрочно законодателство. Много е трудно да се правят закони в нестабилно време и с нестабилно правителство“, коментира той.

Като човек с 30-годишна икономическа история и 10 години в оперативната политика, Красен Кралев изрази убеждението си, че политиците трябва да слушат повече бизнеса и експертите, защото те знаят най-добре какви са проблемите. „Нашата задача е да ви слушаме и да изпълняваме, да внесем вашите искания в пленарна зала. Ще вземем сериозно под внимание вашите предложения. Аз съм „ЗА“ изцяло нов закон, макар че ще отнеме поне 2 години. Трябва да се действа по-оперативно, за да се случват нещата“, обобщи той.

Председателят на Градската структура на ПП ГЕРБ-Варна и кмет на район „Владислав Варненчик“, Николай Костадинов предложи в дискусията за нов ЗУТ задължително да участват и представители на местната власт, с което се съгласиха и всички присъстващи експерти. Тодор Балабанов подкрепи тази позиция, като отбеляза, че до момента, каквито ангажименти е поемала местната власт към гилдията във Варна, всичко е било изпълнено и увери, че това ще се случи и с бъдещите народни представители от ГЕРБ-СДС.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!