Към районните кметове: Кой е виновен за забавянето на уличната рахабилитация във Варна

дупка на пътя

Кметът на Варна Благомир Коцев обяви във Фейсбук, че започва уличната рехабилитация във Варна за 2024 г. По думите му тя вече е стартирала в районите „Приморски“ и „Младост“ и на 30 май ще стартира в районите „Одесос“, „Владислав Варненчик“ и „Аспарухово“.

Кметът посочва също, че започването на ремонтите през месец май се дължи на бламирания бюджет и известно забавяне от страна на районните администрации.

Потърсихме за коментар по темата кметовете на районите „Владислав Варненчик“ /Николай Костадинов/, „Аспарухово“ /Ивайло Маринов/ и „Младост“ /Христо Христов/.

Г-н Костадинов, как ще коментирате твърдението на кмета на Варна, Благомир Коцев, че забавянето на ремонтите в града се дължи на забавяне от страна на районните администрации?

Ще го коментирам като невярно твърдение. Още от средата на 2023 година сме в кореспонденция с Община Варна по отношение на необходимостта от рехабилитация на уличната мрежа на район „Вл. Варненчик“. Последното за 2023 г. писмо, което сме изпратили до Общината и в което по приоритет са изброени местата, нуждаещи се от рехабилитация е от месец ноември и това лесно може да се провери. От самото начало на 2024 година сме започнали с кореспонденция по този повод до месец май, като непрекъснато сме актуализирали списъка, защото особено през студените месеци картината се променя. Въпросите се поставят и по време на всяка оперативка. Не виждам с какво район „Вл. Варненчик“ е забавил г-н кмета по отношение на рехабилитацията.

Кметът посочва като причина също „бламирания“ бюджет. Как ще коментирате този въпрос?

Не зная какво има предвид под бламиран бюджет при положение, че същият е приет преди средата на март, т.е. сравнително своевременно. Бламиране на бюджет имаше когато сегашният кмет беше областен управител и направи така, че Варна да си гласува бюджета през месец септември, което беше прецедент.

От кога не са извършвани ремонтни дейности в района, има ли спрени ремонти или просто чакате да започнат нови такива?

Има проекти, които бяха готови да започнат през месец септември 2023 г., които са с проведени процедури и осигурено финансиране, някои от тях със сключени договори и чакат единствено възлагателно писмо от Община Варна. За тях финансирането е осигурено от миналогодишния бюджет. Всичко каквото е трябвало да бъде свършено от наша страна е свършено още по време на предишното ръководство на Община Варна. От сегашното се иска единствено да пусне възлагателните писма, което не се случва.

Обектите никак не са малки и са от голяма значимост за жителите на района. Фактът, че вече осем месеца нищо не се случва допълнително напряга обществото.

Аналогично е положението и с ремонта на уличното осветление – има осигурени средства, а нищо не се случва. Има места, които стоят неосветени от 6 – 7 месеца.

 

Кметът на район „Аспарухово“ Ивайло Маринов изцяло подкрепи изказването на своя колега и уточни, че в район „Аспарухово“ улична рехабилитация за последно е правена през месец април 2023 година. Районната администрация е изготвила документи за такава през есента, но след встъпването си в длъжност новият кмет е спрял всички възлагателни писма и не е разрешил ремонтите на подадените проблемни участъци.

Отделно от това, отпуснатите пари за рехабилитация се използват и за малки частични ремонти – счупени бордюри, пейки, ремонти на подлезите, изграждане на нови тротоари и др. „Така например миналата пролет направихме тротоар, който трябваше да бъде завършен през есента и поради липса на отпуснати средства, тротоарът остана незавършен. Част от средствата за рехабилитация можеха да бъдат използвани за възстановяване на щетите, нанесени от бурята на 19 ноември м.г., тъй като и за тях общината не отпусна средства. Паднали и счупени спирки и пана продължават да стоят в това състояние, в това число и административната сграда“, уточни Маринов и отбеляза, че на 30 май със сигурност ремонт по уличната рехабилитация в района не е започнал.

„Имаме изготвени проекти и осигурено финансиране за ремонт на 18 междублокови пространства, но Община Варна не възлага на фирма изпълнението.

Пътната настилка по Аспарухов мост също е в тежко състояние, отворили са се множество дупки, особено в дясната лента в посока центъра на града. Заявен е за ремонт още през месец септември, без резултат. На всяка оперативка поставяме въпросите“, каза още кметът на „Аспарухово“.

Съгласие с двамата си колеги изказа и кметът на район „Младост“ Христо Христов, който заяви категорично, че ситуацията там е аналогична. По думите му са били подадени три преписки и 20 000 кв.м. за рехабилитация, а одобрени 6 700 кв.м.

ВН