Добри новини за медицинските хеликоптери

Медицински хеликоптер

снимка: БГНЕС

Завършена е техническата подготовка и тази на екипажите на медицинския хеликоптер, каза министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков.

Той обясни, че от Министерство на здравеопазването зависи от кога с хеликоптера ще започнат да се превозват спешните случаи, предава БНР.

12 летищни площадки в цялата страна са в готовност да приемат полетите на медицински хеликоптер, каза министър Гвоздейков. От Министерството на здравеопазването обаче зависи кога ще са готови медицинските екипи:

„Хеликоптерът вече е въведен в пълна експлоатация. Екипите на „България хелимедсървиз“ – летателен и инженерен състав, са в абсолютна готовност да изпълняват вече мисии. Оттук нататък въпросът трябва да отправяте към Министерство на здравеопазването, тъй като системата 112 и сигналите, които се получават за евентуални инциденти, се контролират изцяло от там“.

Относно инцидента на Централна гара в София, при който се сблъскаха два влака, министър Гвоздейков заяви:

„Доста информацията беше изкривена. Първо, няма челен удар на влакове. Вие сами вече се уверихте, че влакът е бил в покой, който е трябвало да замине за направление Пловдив. Другият новокомпозиран влак, който е извършвал маневра, на машиниста, според информацията, която имаме до този момент, му е прилошало и не е могъл да спре на разстоянието, което е безопасно от другия влак“.

Министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков е участвал във форум за свързаността, организиран от фондация „Конрад Аденауер“. В презентацията си той поставя акцент върху проектите по Паневропейския транспортен коридор 8 за транспорта.

novini.bg

Прочетете още:

Пускат сирените за Деня на Ботев