Индийската столица е обхваната от водна криза заради рекордните горещини

Горещо време в Делхи, Индия.

снимка: gettyimages

Горещите вълни, които през последните дни засегнаха някои региони на Индия и доведоха до безпрецедентни температурни рекорди в Делхи, предизвикаха водна криза в индийската столица. Местните власти предприеха редица мерки за овладяване на ситуацията, като например наложиха забрана за използването на питейна вода за миене на автомобили, за строителни дейности и др.

Дни наред в много райони на Делхи температурата надхвърля 50 градуса. Днес из целия град бяха разположени водоноски, пред които бързо се извиха опашки, а в  социалните мрежи се появиха кадри, на които се вижда как хора с празни кофи отчаяно се опитват да се покатерят върху цистерните.

Партията на премиера Нарендра Моди „Бхаратия Джаната“ организира протестно шествие към централата на „Аам Адми“ – политическата формация, която държи местната власт в Делхи. Демонстрантите, водени лидера на столичната организация на „Бхаратия Джаната“ Вирендра Сачдева, носеха плакати и скандираха лозунги срещу главния министър на столицата Арвинд Кеджривал, разказва индийската информационна агенция Прес тръст ъф Индия (ПТИ).

„Намираме се в извънредна ситуация. Тя се дължи на горещата вълна и на факта, че щатът Хариана е спрял водоподаването, което се полага на Делхи“, заяви днес на пресконференция заместник-първият министър на делхийското местно правителство Атиши Сингх, която отговаря за водата в столицата.

Над 70% от водоснабдяването на Делхи се осигурява от река Ямуна, която е най-дългият и пълноводен приток на свещената река Ганг. Ямуна извира от южните склонове на централната част на Хималаите и минава през територията на щатите Хариана и Утар Прадеш, както и през столицата Делхи.

Вчера Сингх инспектира пречиствателната станция на язовира „Вазирабад“ в северната част на Делхи. Преди да стигне до „Вазирабад“, водата от р. Ямуна минава през две пречиствателни станции, които се управляват от щатските власти на Хариана и Утар Прадеш.

„Водата от р. Ямуна стига до Делхи, след като щатът Хариана е обезпечил водоснабдителните си потребности. Нивото на водата в язовир „Вазирабад“ трябва да е 674 фута (197 метра). Сега обаче то  е с 3 фута и 5 инча (около 10 см) по-ниско. Нивото на водата в Ямуна е 370,3 фута (112,8 метра),  докато по същото време на миналата година е било 374,5 фута (114, 14 метра)“, каза Сингх пред журналисти, след като посети язовира.

Днес властите в Делхи се обърнаха към централното правителство и към Върховния съд с искане предприемат нужните мерки, за да може щатските власти в Хариана, Утар Прадеш и Химачал Прадеш да възстановят водоснабдяването от река Ямуна до нивата, които се полагат на столицата.

Междувременно първият министър на Делхи Кеджривал, който е и лидер на „Аам Адми“, призова партията „Бхаратия Джаната“ на премиера Моди, да поискат от местните си правителствата си в Хариана и Утар Прадеш да осигурят вода за националната столица за един месец. Кеджривал посочи, че протестите на „Бхаратия Джаната“ „няма да решат проблема“. „Моля всички със скръстени ръце: вместо да се занимаваме с политика в този момент, нека заедно да облекчим ситуацията, в която се намират хората в Делхи“, написа Кеджривал в профила си в социалната мрежа „Екс“.

bta.bg

Прочетете още:

ООН: Хуманитарната помощ в Газа не стига до цивилните