Семейният фестивал „Лятно театро 2024“ идва в Белослав

Лятно театро

На 1 юни по покана на община Белослав в града гостува пътуващият фестивал „Лятно театро“, за да отпразнува заедно с деца и родители най-хубавия празник – Деня на детето.

Празненството започва в 10:00 ч. на площад “Възраждане” с анимация със забавни игри за малки и големи  и продължава с куклено-театралния спектакъл „Повече от магия“. Организаторите са предвидили и две работилници за развиване на въображението и сръчността. В „Шарена черга“ децата и техните родители майсторят свой дизайн от хартия, а пък ателието „Усмивки от балончета“ ги учи как се правят причудливи сапунени балони.

Тази година фестивалът “Лятно театро” отново е посветен изцяло на семейството, за да подчертае важната роля на пълноценно прекараното време с децата. Време, през което те имат нужда да получат цялото внимание на своите майки и бащи и което да им помогне в изграждането на емоционална интелигентност, добиването на увереност и по-бързото усвояване на нови умения през различни игрови модели. 

Фестивалът „Лятно театро“ се организира от „Малка театрална компания“ – независима организация, работеща в сферата на сценичните изкуства и носител на приза за сценични изкуства с кауза на наградите на Артакция.  Компанията е създадена от четирима приятели от НАТФИЗ, влюбени в театралната магия и природата на красивата ни планета. Това са режисьорът Емил Йорданов и куклените актьори Десислава Йорданова, Силвия Тенева и Георги Тенев. Основана през 2013-а, компанията работи в посока социално ангажирани представления. Неин фокус са устойчивото развитие, опазването на околната среда и технологичните иновации. Наред с България, фестивалните участия на трупата включват Белгия, Швеция, Турция и Румъния. Компанията  създава първият в света куклен спектакъл с виртуална реалност „Островът на съкровищата v1.0“, а през 2019-а попада в селекцията на Пражкото квадринале – най-големия форум за постижения в сценографията. През 2023 г. дава старт на първия в Габрово 24-часов театрален маратон „Театър-24“, който още с пилотното си издание печели наградата „Събитие в областта на културата в Габрово“ с най-много гласове и от журито, и от публиката. 

Повече за програмата на празненството в Белослав  ще откриете на събитието във Фейсбук.

Фестивалът „Лятно театро“ се осъществява с финансовата подкрепа на община Белослав.

Прочетете още:

Варненската опера възстанови балетно заглавие след близо два века забрава